Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

  • Home
  • Een pijl richting veiligheid

Een pijl richting veiligheid

Wessel SlagterDe simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wat te denken van het plan van Wessel Slagter van Brandweer Amsterdam-Amstelland om brandweerslangen te voorzien van een fluorescerende pijl die wijst in de richting van de uitgang? Een kleine moeite en iedereen begrijpt dat de veiligheid ermee is gediend.

Toen het idee in zijn hoofd was geboren ging Wessel Slagter op internet op zoek naar korpsen die zo'n aanwijzing al op hun slangen hadden staan en naar bedrijven die hoge drukslangen kunnen bedrukken. Tot zijn verbazing vond hij geen van beide. "Het idee is natuurlijk heel simpel, maar blijkbaar is er toch niemand eerder opgekomen."

De redenatie van de Amsterdamse brandweerman is dat er in brandsituaties altijd een slang mee naar binnen wordt genomen. Waarom die slang dan niet laten bedrukken met duidelijke pijlen die de richting aangeven naar buiten, daar waar het veilig is. Zo'n aanwijzing kan nooit kwaad, zeker niet in noodsituaties.

Investering

Wessel Slagter: "Op hoge drukslangen staat vaak een heleboel informatie. De maximale drukbelasting, diameter, product- en typenummer en meer van dat soort zaken. Het mooiste zou zijn als er in het productiestadium voortaan ook pijlen op worden gedrukt. Bijvoorbeeld om de meter. De investering die daarmee is gemoeid kan nooit hoog zijn en de veiligheid is er mee gediend. Zeker in een tijd als deze waarin veiligheid overal als een rode draad doorheen loopt, leek het me een aardig idee."

Dat het idee goed is, lijdt geen twijfel. Maar ingangen bij productiebedrijven van slangen heeft Wessel Slagter nog niet. "Als iemand mij op het spoor kan zetten laat hij dan contact met me opnemen."

naar boven

Reacties op deze pagina

Re:Een pijl richting veiligheid

ik vind dit een zeer goed idee,het zou ook iets dikken moeten zijn zodat je het ook kunt voelen in het donker.

jos petersd
12 augustus 2011, 11:20
Re:Een pijl richting veiligheid

Prima idee. Misschien moet je je afvragen of jet het niet om moet draaien. In het bedrijfsleven zie je op bijvoorbeeld nH3 leidingen de stroomrichting staan. Wanneer je dit ook op de hd slangen doet hou je het idee uniform. Ik blijf het een simpel maar heel goed idee vinden. Chapeau!

Lex
12 augustus 2011, 11:29
Re:Een pijl richting veiligheid

Mooie en voordelige oplossing. Wat ik mij wel afvraag is hoe je kunt voorkomen dat slangen verkeerd om worden uitgerold of gekoppeld.

Aad van 't Hoff
12 augustus 2011, 14:57
Re:Een pijl richting veiligheid

http://exodusinnovations.com/
er is hierover wel eens nagedacht blijkbaar...

Nick
12 augustus 2011, 15:21
Re:Een pijl richting veiligheid

Probeer het in een aanbesteding van de voertuigen mee te nemen. Dat is ook een ingang bij de leverancies.

Jeffrey
15 augustus 2011, 07:17
Re:Een pijl richting veiligheid

@Aad, het gaat hier denk ik om de HDslangen. Als je deze verkeerd om afrold staat de auto binnen en ligt de straalpijp buiten. Dat lukt zelfs een Amsterdammer niet!

Mark B.
15 augustus 2011, 07:45
Re:Een pijl richting veiligheid

Hoi Wessel, goed idee. Ik kwam dit tegen op het internet: http://www.mercedestextiles.com/catalog/documents/Mertex%20Wayout%20Coupling-1.pdf
Niet op de slang, maar een pijl op het koppelstuk. Je zou het ook zelf met lichtgevende verf kunnen aanbrengen.
Wellicht minder effectief, maar misschien beter haalbaar op korte termijn.

groet,
Pim Boswijk

Pim
15 september 2011, 16:14