Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

  • Home
  • Small-Pack een licht alternatief voor het aanvalskrat

Small-Pack een licht alternatief voor het aanvalskrat

Small PackZe zijn een crime voor veel brandlieden: de zware aanvalskratten waar soms mee moet worden gewerkt. Mario Klijn van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bedacht met de Small-Pack een alternatief. De Small-Pack-draagtas met schouderband weegt nog geen 11 kilo en bevat toch een 20 meter lange hoge drukslang, een koppeling voor de overgang van de stijgleiding naar de slang, en een hoge drukstraalpijp. In eenzelfde tas die nummer twee mee naar boven neemt, zit nog eens 30 meter slang.

Mario Klijn: "In plaats van het aanvalskrat naar boven slepen, kan nu de Small-Pack worden meegenomen. Als de aansluiting op de droge stijgleiding is gemaakt, kan ‘gewoon' met ongeveer 135 liter water per minuut worden geblust. De belasting voor de brandweerman of -vrouw is met deze tas veel en veel minder."

Hoogbouw

De Small-Pack is bedoeld voor objecten met een stijgleiding, zoals hoogbouw, parkeergarages, ziekenhuizen en verzorgingsflats. De meeste korpsen werken in die gevallen nog met de zware aanvalskratten. De inzet van de Small-Pack kan in de praktijk afhangen van de hoogte en inzetdiepte. Een combinatie met de Hosemaster  is mogelijk.

Bij de uitwerking van zijn idee kreeg Mario Klijn hulp van drie vrienden: Cees de Groot van Brandweer Sliedrecht en Hugo Hartman en Sjaak Kortekaas van Brandweer Heemskerk. Klijn: "Zonder hun inspanningen was dit resultaat niet mogelijk geweest. Brandweer Sliedrecht bijvoorbeeld is nauw betrokken geweest bij het testen van de Small-Pack. Testen die hebben uitgewezen dat het blussend vermogen vergelijkbaar is met hoge druk-blussing."

naar boven

In gebruik

De korpsen in Zandvoort en Sliedrecht werken inmiddels met de Small-Pack, Dit tot groot genoegen van de gebruikers. Bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond lopen de lijnen net even anders dan bij Zandvoort, Heemskerk en Sliedrecht, maar Mario Klijn heeft er alle vertrouwen in dat de Small-Pack ook in zijn eigen korps in gebruik wordt genomen.

Om iedere twijfel weg te nemen zet Mario Klijn de voordelen van de Small-Pack nog eens op een rij: "Compact, licht in gewicht, eenvoudig te dragen, snel inzetbaar, ruimte besparend en te gebruiken in combinatie met de Hosemaster. Optioneel zijn een extra hoge drukslang van 30 meter en een tweewegkoppeling voor het blussen met twee stralen. De Small-Pack is in alle opzichten een aanwinst voor de uitrusting van brandweerkorpsen."

naar boven