Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

  • Home
  • Dieren redden met het Honingh anker

Dieren redden met het Honingh anker

  • Categorie: Techniek
  • Korps: Brandweer Amsterdam-Amstelland
  • Project: Honingh anker
  • Initiator: Willem Honingh
  • Geïmplementeerd: ja
naar boven

Een beetje paard of koe weegt al gauw 500 kilo. Stel dat zo'n dier in een drassig gebied in het water terechtkomt en er zelf niet meer uit kan komen. Sinds kort is er een oplossing voor dat probleem: het Honingh grondanker.

Een eenvoudig, goedkoop en effectief hulpmiddel, dat speciaal is ontworpen voor waterongevallen met dieren. Het anker is vernoemd naar zijn bewerker: Willem Honingh van de kazerne Landelijk-Noord van Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Honingh-anker

In het gebied aan de noordkant van Amsterdam staan veel koeien en paarden, en in de weilanden ontbreekt het vaak aan een vast punt. Het is bovendien onmogelijk met een brandweervoertuig het weiland in te gaan, omdat de veengrond erg drassig  is. Met behulp van het Honingh grondanker kunnen dieren in nood nu toch uit hun penibele situatie worden gered.

Met het Honingh anker kan een vast punt worden gemaakt op elke gewenste plek. Het anker bestaat uit een stang van 60 centimeter, met aan de ene kant een haak voor de bevestiging van een vijfloper en aan de andere kant, in een hoek van ongeveer 75 graden, een vork van 60 centimeter. Deze vork wordt stevig in de grond gebracht. Als er kracht op wordt uitgeoefend zal het anker zichzelf in de grond vasttrekken en blijft de stang stevig op de grond staan.

Honingh-anker

Stalen blokken

Honing-ankerHet grondanker bestaat verder uit een lijn met twee stalen dubbelschijfs blokken, een lange lijn op een haspel en twee hulplijnen met een grommer (ring van touw oftewel eindeloze strop). Bij een waterongeval waarbij een paard of koe is betrokken, wordt het dubbelschijfs blok met oog vastgemaakt aan de haak van het grondanker. De beide voorbenen van het paard worden vastgemaakt aan de hulplijnen, waarna het paard langzaam op het droge kan worden getrokken.

Het grondanker behoort tegenwoordig tot de standaarduitrusting van de autospuit van Amsterdam Landelijk-Noord. Andere korpsen hebben belangstelling.

Willem Honingh: "Door het anker mee te laten dingen naar de Jan van der Heyden-prijs hopen we er meer bekendheid aan te geven. Het is een hulpmiddel dat makkelijk en voor weinig geld is te maken en dat in de praktijk uitstekend werkt. Mijn standpunt is dat ieder paard of iedere koe die verdrinkt, er één teveel is. Met het Honingh anker kan deze vorm van dierenleed worden voorkomen."

naar boven

Reacties op deze pagina

Re:Dieren redden met het Honingh anker

Mooi bedacht, simpel en doeltreffend naar ik verwacht. Zijn er al beelden van successen? Wat is de te verwachten prijs van deze set? Hoe kom ik aan deze set? Is er een keuringsinstantie die voor de set belasting maximalen heeft vastgesteld?

P.stroet
9 februari 2013, 08:55
Re:Dieren redden met het Honingh anker

Uitstekend initiatief. Lang leve onze innovatieve collega's. Kanttekening is wel dat dit attribuut alleen gebruikt mag worden bij het redden van dieren uit sloten en absoluut niet voor het verankeren van lijnen voor het werken op hoogte.

Jan Gulden
11 februari 2013, 09:32