Heetgebakerd broodje bapao

Een bewoner (80+) van een zorginstelling heeft zin om iets te eten. Hij maakt een broodje bapao warm in de magnetron. Maar het broodje blijkt niet warm genoeg, dus stopt de bewoner deze nog een keer in de magnetron. Dan wordt het wel heel pittig broodje…

Een bouwvakker, die op de gang van de zorginstelling aan het werk is, ziet rook onder de deur doorkomen. Hij opent de deur en ziet de kamer vol rook staan, terwijl de bewoner rustig televisie zit te kijken. Pas als de bouwvakker de man roept om naar buiten te komen, heeft deze in de gaten wat er aan de hand is.
(tekst gaat onder de foto´s verder)

Verkeerde tijd

De bewoner vertelt: ‘Ik heb de magnetron op 60 seconden gezet en ben toen weer televisie gaan kijken.’ Hij geeft aan niet meer aan het broodje te hebben gedacht. Vermoedelijk heeft hij de tijd verkeerd ingesteld als gevolg van slecht zicht, in combinatie met de kleine cijfers op de magnetron. Gelukkig bleef de brand beperkt tot het broodje bapao.

Aanwezige preventieve voorzieningen

Er was een rookmelder aanwezig die is aangesloten op de brandmeldinstallatie van de zorginstelling. De rookmelder is niet afgegaan. Vermoedelijk heeft de warme luchtlaag die aan het plafond hangt de relatief koude rook tegengehouden. Het is daarom verstandig ook een rookmelder in de verblijfsruimte op te hangen.


Repressieve casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 28 casussen in de publicatie ‘Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven’.

Leerzame casussen

Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.

Meer casussen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box