Broei in poetsdoeken

Voor velen is de lente nog steeds het uitgelezen moment om het huis eens grondig te luchten en schoon te maken. En daarom lichten we deze ‘oude’ casus nog maar eens uit, want hij is nog steeds actueel…
De meeste mensen staan er niet bij stil, maar brand kan op onverwachte plekken en onder onverwachte omstandigheden ontstaan. Zoals bij deze atelierbrand.

Een schilderes maakt ’s avonds rond 18.00 uur de kwasten schoon. Dit doet ze altijd met terpentine omdat ze schildert met olieverf. De doeken doet ze daarna direct in een plastic zak, die ze vervolgens onder de werktafel legt.

Vreemde lucht

De volgende morgen ging ze rond 11.00 uur naar beneden. Daar rook ze een vreemde lucht, alsof er ergens dakbedekkingswerkzaamheden waren. Toen de geur na een half uur toe nam, ging ze op verkenning uit. De gang stond vol met grijze rook. In het atelier zag ze dat de rook onder de tafel vandaan kwam. Ze probeerde nog met water uit de badkamer de brand te blussen, maar daarvoor was het al te laat. Ze heeft zich nog in veiligheid kunnen brengen, maar vele schilderijen zijn helaas vernield.

Wat was nu de brandoorzaak?

Met oude doeken en terpentine zijn de kwasten schoongemaakt waarop olieverf zat. In de olieverf zat lijnolie verwerkt. De doeken zijn na afloop in elkaar gepropt en in een zak gestopt. De warmte die bij het drogen van deze oliën vrij komt, kan niet weg (zeker niet als een doek als een prop ergens ligt opgeborgen). Dan kan het gebeuren dat de temperatuur zo hoog oploopt dat het materiaal gaat smeulen en er brand kan ontstaan.
Ons advies is om deze doeken heel goed uit te spoelen en buiten te drogen te hangen, in kurkdroge doeken kan geen broei ontstaan.


(Deze casus komt uit het boek ‘Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig Leven’ gedaan door Team Brandonderzoek Oost5)

Leerzame casussen

Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.

Meer casussen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box