Een dun snoertje

Op een zondagmiddag rond 12.00 uur ontvangt de meldkamer in Twente de melding van brand in een woning. Er is brand in de ‘oude’ kinderkamer, die momenteel wordt gebruikt als opslag in verband met een verbouwing op de begane grond. In de melding komt naar voren dat het brandt bij de magnetron. Dit blijkt later een oven te zijn.

In de kamer zelf is geen rookmelder aanwezig, maar op de aangrenzende overloop wel. Na een mislukte bluspoging, houden de bewoners de deur van de kamer gesloten en bellen ze de brandweer. Hierdoor is de schade relatief klein gebleven.

V-patroon

De brandschade is beperkt gebleven tot de hoek in de kamer waar een saunacabine staat opgesteld. De houten achterzijde van de sauna heeft gebrand. Daarom is deze door de brandweer verwijderd. Op de muur achter de cabine was een V-patroon zichtbaar, die vanuit de wandcontactdoos volledig is schoongebrand. De brand is dus ontstaan in de wandcontactdoos.

Oorzaak

Het eerste vermoeden was dat de sauna de oorzaak was van de brand, maar deze bleek al maanden niet aangesloten. Vanuit de wandcontactdoos liep een relatief dun snoer naar een opbouwstopcontact aan de andere zijde van de kamer. Dit stopcontact was ooit aangelegd voor een nachtlampje, maar nu was er een elektrische oven op aangesloten met een vermogen van 3680 Watt. Toen de brand uitbrak was de oven in gebruik en stond op stand ´zelfreiniging´. Dit vraagt het maximale vermogen. De combinatie van het maximale vermogen en een dun snoer heeft waarschijnlijk de brand veroorzaakt.

Meer weten?

De uitgebreide beschrijving van deze casus vind je in het boek Leren van de praktijk 2019 van Brandweer Twente.

Leerzame casussen

Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.

Meer casussen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box