Niet laden op bed

Een passant ziet dat er rook komt uit het openstaande slaapkamerraam van een hoekhuis. Het is een woning uit de jaren ´50 waarbij de eerste verdieping direct onder het schuine dak zit. De bewoner van het huis doet niet open en dus belt de passant 112.

Als de brandweer aankomt is het niet direct duidelijk of de bewoner thuis is. De blusploeg forceert de voordeur en stuit meteen op de trap naar boven. Deze leidt naar een kleine overloop en de slaapkamer. De bewoner blijkt niet thuis te zijn. Er is nog geen sprake van een ontwikkelde brand of extreme hitte, waardoor de brand snel kan worden geblust. De matrassen worden naar buiten gebracht.

Oorzaak

De brand is waarschijnlijk ontstaan op het bed, waar een laptop lag. Dat is te zien aan het brandpatroon op het bed en de schuine wand boven het bed. De laptop was aangesloten op een stopcontact. Doordat het matras is gaan branden ontstond de rook die buiten zichtbaar was. Doordat de deur van de slaapkamer open stond heeft de rook zich ook over de hele eerste verdieping kunnen verspreiden. Dit was ook duidelijk te zien bij de trapopgang.

Net op tijd

De vroegtijdige alarmering heeft er voor gezorgd dat de brand beperkt is gebleven tot het bed. In het huis waren geen rookmelders aanwezig.

Meer weten?

De uitgebreide beschrijving van deze casus vind je in het boek Leren van de praktijk 2019 van Brandweer Twente.

Leerzame casussen

Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.

Meer casussen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box