Slechte verbinding

Het is aan het eind van de middag als de bewoner van een recreatiewoning in Twente een harde klik hoort. Meteen valt ook de wifi-verbinding weg. Hij loopt naar de meterkast en ziet dat er een groep is uitgevallen. Vrijwel direct nadat hij de schakelaar weer omhoog heeft gezet, vliegt de groep er opnieuw uit. Zijn elektrische auto is aan het opladen. Omdat dit misschien de oorzaak zou kunnen zijn, haalt hij de stekker uit de wandcontactdoos. Dan begint de rookmelder in de hal te piepen, want er komt rook vanaf de zolderruimte.

Als de brandweer arriveert komt er al rook onder het dak vandaan. Omdat de brandweer niet via het luik in de hal de zolder kan komen, worden aan de buitenkant metalen dakdelen verwijderd. Al snel is de brand geblust.

Oorzaak

Na onderzoek blijkt dat de brand op zolder is begonnen in de bekabeling vanuit de meterkast. De bekabeling liep onder andere naar de wandcontactdoos die werd gebruikt voor het laden van de auto. De bekabeling was amateuristisch aangelegd met verbindingen in een niet-afgesloten lasdoos en afgetakte kabels met alleen steeklasdoppen. De brand is ontstaan bij de aftakking van de bekabeling naar de wandcontactdoos. Vermoedelijk heeft de bekabeling niet goed vast gezeten in de lasdop en is tijdens het laden van de auto erg heet geworden. Aan de wandcontactdoos en de stekker en kabel van de auto mankeerde niets.

De bewoner is geadviseerd om voor de auto een aparte buitenaansluiting te maken op een speciale groep.

Meer weten?

De uitgebreide beschrijving van deze casus vind je in het boek Leren van de praktijk 2019 van Brandweer Twente.

Leerzame casussen

Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.

Meer casussen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box