Zwarte koffie

De bewoner van een hoekhuis is op de bovenverdieping aan het strijken als hij plotseling een brandlucht ruikt. In eerste instantie denkt hij dat de brandlucht van de strijkbout komt. Maar als de geur sterker wordt, kijkt hij toch eens uit het raam en ziet beneden rook uit de deur komen.

Beneden aangekomen ziet hij dat er brand is en dat hij deze niet zelf meer kan blussen. Hij belt direct 112. De brandweer komt en weet de brand snel te blussen.

Oorzaak

De brand is begonnen in de keuken. Zeer waarschijnlijk is de brand ontstaan door een defect op de printplaat van het koffiezetapparaat. Deze stond op stand-by naast het gasfornuis. Alle brandpatronen wijzen in de richting van het koffiezetapparaat. Door de vlammen zijn ook de houten beplating achter het fornuis en de afzuigkap gaan branden. De motor van de afzuigkap is vervolgens op de glazen deksel van een pan gevallen. Ook de plank aan de muur boven het koffiezetapparaat en het trekkoord van het rolluik vatten vlam, waardoor het rolluik naar beneden valt.

Roet

Omdat de deuren in de woning open waren, is de roetverspreiding in het huis groot. Er waren geen rookmelders aanwezig.

Meer weten?

De uitgebreide beschrijving van deze casus vind je in het boek Leren van de praktijk 2019 van Brandweer Twente.

Leerzame casussen

Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.

Meer casussen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box