Expertmiddag Brandveilige houten gebouwen

Utrecht

In het kort

Datum 9 november 2022
Tijd 12:00 - 17:30
Toegang Zie beschrijving
Plaats Utrecht

De VVBA en de SFPE organiseren op 9 november een 2e expertmiddag over brandveilige houten gebouwen! Ook dit keer hebben we een veelbelovend programma met een leuke mix van sprekers met inspirerende onderwerpen.

Programma

 • 12.30u opening
 • Brandveilige detaillering – Bram Kersten (LBP Sight) en (Pieters Bouwtechniek)
  Bij de realisatie van houten gebouwen zijn de details en aansluitingen essentieel. Hierin speelt brandveiligheid een belangrijke rol, maar ook de eisen ten aanzien van constructie en akoestiek bepalen de uiteindelijke uitvoering. Bram Kersten van LBP en Pieters Bouwtechniek bespreken de belangrijkste aandachtspunten voor een goed houten gebouw.
 • Fire Resilience en houten gebouwen – Ruud van Herpen (Peutz)
  Is de constructie van houten gebouwen niet alleen fire resistant maar ook fire resilient? Dat zou betekenen dat het gebouw na brand met beperkte reparaties weer in gebruik genomen kan worden. Wanneer constructies moeten worden vervangen, is dat vaak niet als een beperkte reparatie aan te merken en kan niet van een fire resilient gebouw worden gesproken. Waar zitten de uitdagingen om niet alleen een fire resistant, maar ook een fire resiliant gebouw te realiseren? Ruud van Herpen gaat in deze presentatie in op de randvoorwaarden en aandachtspunten om hieraan te voldoen.
 • Brandveiligheid van houten gebouwen in Zweden – Carl Pettersson (Red Engineers, Zweden)
  In Zweden worden zeer veel gebouwen in hout gerealiseerd, waarbij de laatste jaren steeds hogere houten gebouwen verschijnen. Carl Pettersson heeft de afgelopen jaren diverse onderzoeken uitgevoerd naar houtbouw en brandveiligheid. Hij neemt ons deze middag mee in de Zweedse onderzoeken en ontwikkelingen, waaronder de aanstaande wijzigingen in de Zweedse bouwregelgeving ten aanzien van houtbouw.
 • Real scale tests – Daniel Brandon (Rise, Zweden)
  In Nederland worden weinig tot geen grootschalige testen uitgevoerd met houten gebouwen. In het buitenland worden deze testen wel gedaan. Daniel Brandon heeft als onderzoeker veel grootschalige tests uitgevoerd. Met grote of kleine openingen, met hout in het zicht of deels weggewerkt achter gipsplaten. In zijn presentatie geeft hij onder meer antwoord op de vraag: Hoe werkt zo’n grote test en wat zijn belangrijkste conclusies die kunnen worden getrokken uit deze testen.
 • Literatuurstudie NEN Werkgroep bouwen met hout – Daniel Brandon (Rise, Zweden) en Geert Ravenshorst (TU Delft)
  In opdracht van NEN wordt in de werkgroep ‘Brandveiligheid en bouwen met hout’ gewerkt aan een literatuurstudie. Het rapport bevindt zich in de afrondende fase. Daniel Brandon is een van de auteurs en geeft een samenvatting van het onderzoek en de belangrijkste conclusies.
  Geert Ravenshorst is voorzitter van de NEN werkgroep en zal ingaan op het vervolg en de toekomstige ontwikkelingen waar de werkgroep mee aan de slag zal gaan.
 • Discussie en vragen
 • 17:00u Afsluiting en borrel

Locatie

Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4-6
3526 KV Utrecht

Aanmelden

Voor VVBA- & SFPE leden is deelname gratis. Voor medewerkers van een Veiligheidsregio, NIPV-medewerkers en studenten geldt een gereduceerd tarief van €50,-. Voor andere geïnteresseerden geldt een tarief van € 100,- per deelnemer.

Meer informatie en aanmelden
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box