Netwerkdag Brandveilig leven

Arnhem, NIPV

In het kort

Datum 13 mei 2024
Tijd 12:00 - 16:00
Toegang Gratis
Plaats Arnhem, NIPV

Op 13 mei organiseert Brandweer Nederland de jaarlijkse kennissessie Brandveilig Leven.

We nemen je mee in de ontwikkelingen rond de Brandpreventieweken voor 2024, delen nieuwe projecten en gaan met elkaar in gesprek over de toekomstige wensen op het gebied van Brandveilig Leven. En natuurlijk is er ruime gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

Thema

Het thema voor de brandpreventieweken 2024 is veilig laden van e-bikes. Op dit moment zijn er al twee mooie initiatieven met direct bruikbare content-toolkits: het landelijke VET/BVL project Veilig huis Vinkie en het project Ik Laad Accuraat van VNOG en Brabant-Zuidoost. Vinkie richt zich specifiek op middelbare scholieren en Ik Laad Accuraat op de wat oudere e-bike bezitters. De toolkits zijn daarop afgestemd en dus ook visueel en qua toon verschillend van elkaar. Tijdens de netwerkdag komen de toolkits uitgebreid aan bod.

Door gezamenlijk op te trekken, krijgen regio’s dit jaar dus de mogelijkheid om de doelgroep te kiezen die het beste past bij hun BVL-doelgroep(en). Leonie Webbink (Adviseur Risicobewustzijn & Gedrag | Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland) gaat tijdens de dag in op het verhaal van Ik laad accuraat. Hierbij geeft ze uitleg over het gedragsonderzoek wat heeft plaatsgevonden en hoe de vertaling is van dit gedragsonderzoek naar de toolkit. Hanna Mantel (Specialist (Brand)Veilig Leven en Gedragswetenschappen | Veiligheidsregio Utrecht) en Amy den Hartog van het ontwerpbureau Everybody Likes Penguins laten zien hoe het strategisch concept voor Veilig Huis Vinkie is ontstaan en hoe de specifieke content ontwikkeld is voor de doelgroep middelbare scholieren. Daarna mogen de deelnemers zelf met de toolkits aan de slag om uit te denken hoe zij dit tijdens de brandpreventieweken kunnen inzetten in hun eigen regio.

Programma

12:00-13:00  Inloop met lunch
13:00-13:45 Opening verzorgd door Carla en Lieuwe
13:45- 14:45 Presentatie Thema Veilig Laden e-bikes, achtergronden, introductie doelgroepen en toolkits verzorgd door Leonie Webbink [Adviseur Risicobewustzijn & Gedrag | Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland], Hanna Mantel [Specialist (Brand)Veilig Leven en Gedragswetenschappen | Veiligheidsregio Utrecht] en Amy den Hartog (Everybody likes penguins)
14:45- 15:30 Koffiepauze en actief aan de slag met de toolkits – maak in groepjes een concept activiteitenlanning NBPW voor jou regio begeleid door Hanna, Amy en Leonie
15:30 -15:45 Wrap up, welke leuke ideeën zijn er bedacht, wat ontbreekt nog in de toolkits? Verzorgd door Hanna, Amy en Leonie
15:45-16:00 Ophalen behoefte BVL via “Mentimeter” door Iwan Schaap
16:00 Einde programma

Voor wie?

Het congres is bedoeld voor collega’s van de veiligheidsregio’s die zich bezig houden met Brandveilig Leven.

Waar en wanneer

  • Datum: maandag 13 mei 2024
  • Tijd: 12.00 – 16.00 uur
  • Locatie: NIPV, Kemperbergerweg 783, 6816 RW Arnhem

Meer informatie

Wil je meer weten over deze dag? Neem dan contact op met NIPV Kennisevents per e-mail via kennisevents@nipv.nl.

Aanmelden
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box