Het bestuur

Het bestuur van Brandweer Sportbond stelt zich voor!

John van der Zwan (voorzitter)

Ik ben sinds 2009 werkzaam als commandant van de brandweer Gooi & Vechtstreek en vanaf 1 november 2018 ook commandant van Brandweer Flevoland.

Al sinds mijn jeugd ben ik met sport bezig, aangezien ik dit een heerlijke uitlaatklep vind. Voetbal is mijn grote passie, maar daarnaast doe ik aan hardlopen, schaatsen, wielrennen en tennis.

Ik vind sport ook een middel dat verbindt en verbinden is iets wat voor iedereen goed is in deze tijd. Ik heb een jaar of 10 bij de brandweersportbond in het Nederlands zaalvoetbalteam en veldvoetbalteam gezeten, en heb met meerdere Europese kampioenschappen meegedaan. We zijn zelfs een keer naar de World Firefighters Games geweest in Canada, waar we het toernooi hebben gewonnen op het onderdeel veldvoetbal. Het mooie van dit soort toernooien is dat je contacten legt over de hele wereld en er achter komt, dat ieder land zaken heeft ontwikkeld die goed zijn. Daarnaast merk je overal de verbinding en warmte onderling. Het contact met andere brandweercollega’s over de hele wereld geeft een gevoel van verbondenheid. Dit is iets wat ik zie op alle evenementen, we praten met elkaar, delen ervaringen uit en in de wedstrijden gaat iedereen er vol voor.

Deze functie van de sportbond willen we uitbouwen en er voor zorg dragen dat er meer contactmomenten zijn. Iedere regio heeft hier naar mijn mening een belangrijke rol in. Zorg dat je wat organiseert en de sportbond ondersteunt hierbij.

Wij hebben de doelstelling om de sport te promoten in de regio’s en in het land, als een leuke sportieve aanvulling op het mooie brandweerwerk. En hier gaan wij ons als bestuur samen met jullie voor inzetten!


Ricard Balk (secretaris)

Geboren eind 1971 te Amsterdam, opgegroeid in de Noordoostpolder en sinds augustus 2021 secretaris bij de Brandweer Sportbond Nederland. Sinds 2013 ben ik Manschap A bij post Dronten en ongeveer vanaf die tijd ben ik ook PPMO-testleider. Daarnaast ben ik in januari 2021 begonnen als Wijkbrandweerman in Zeewolde en ben ik momenteel ook betrokken bij de net gestarte Jeugdbrandweer van Dronten.

In het verleden heb ik diverse en uiteenlopende functies in de sport gehad. Van Sportprojectleider in het Afrikaanse Kameroen tot sportinstructeur/bewegingswetenschapper bij de Landmacht. En van hoofd Veiligheid van de langste kunstijsbaan ter wereld tot projectleider van een sportproject in Lelystad.
Uiteraard sport ik zelf graag. Eigenlijk kan ik maximaal een halve week zonder. Voetbal is daarbij zo’n beetje de rode draad door m’n sportleven. Daarnaast mag ik graag duursporten; triathlon, schaatsen en (lange-afstand-)wandelen. Dit laatste komt door een milde ‘besmetting’ met het Vierdaagse-virus (Nijmeegse variant ;-).
Tot slot sta ik altijd open voor nieuwe uitdagingen. Zo ben ik momenteel bezig het golfvaardigheidsbewijs te halen en gaan mijn vrouw en ik steeds meer samen avontuurlijk sporten met onze tienerdochter.

Wie weet tot binnenkort bij een sportief evenement bij de brandweer.


Robin Macco (penningmeester)

Woonachtig in Bennekom en sinds 1 januari 2017 penningmeester van de Nederlandse Brandweer Sportbond.

In het dagelijks leven werk ik als communicatieadviseur en woordvoerder bij Brandweer Gooi en Vechtstreek. Daarnaast ben ik ook regelmatig op straat te vinden als operationeel woordvoerder en Communicatieadviseur CoPI.

Ik werk sinds 2009 bij Brandweer Gooi en Vechtstreek waar ik als Postcommandant Weesp ben begonnen. Voordat ik bij de brandweer begon heb ik 12 jaar bij het Centrum voor Werk en Inkomen gewerkt, het voormalige Arbeidsbureau. Daar ben ik consulent, teamleider en vestigingsmanager geweest maar mijn loopbaan ben ik begonnen bij het Korps Mariniers, waar ik enkele jaren als marinier heb gediend, Qua Patet Orbis.

Naast hardlopen, wielrennen en zeilen ben ik dol op skiën. Dat laatste doe ik al veertig jaar en ik vind het echt een machtige sport! Het liefst ga ik meerdere keren per jaar naar de sneeuw maar in de zomer vaar ik ook erg graag rond in Nederland.


Peter Peperkamp (bestuurslid)

Ik woon samen met mijn vriendin in Hengelo (Ov). Wij hebben 2 kinderen, Pien en Sam. Voordat ik voor de brandweer Enschede ging werken was ik werkzaam voor de Koninklijke Luchtmacht (KLU). In de functie van sportinstructeur heb ik vele jaren met bovengemiddeld plezier bij de KLU gewerkt, eerst in Arnhem en later bij de Vliegbasis Twenthe. Naast het uitvoeren van mijn vak heb ik ook diverse opleidingen en cursussen gevolgd, waaronder Trainer-coach 1 voetbal en Academie voor lichamelijke Opvoeding (ALO-Tilburg).

De Vliegbasis Twenthe ging rond 2007 dicht en ik ben voor de Gemeente Enschede, afdeling Brandweer gaan werken in de functie van Coördinator Sport. Momenteel verzorg ik de fysieke trainingen voor beroeps en vrijwilligers. Dit zijn belangrijke trainingen, vooral ter voorbereiding op de PPMO. Daarnaast vind ik fijn om met de medewerkers deel te nemen aan sportwedstrijden binnen brandweer Nederland. Jaarlijks organiseren wij (onder auspiciën van de BSN) het Twents- en de Nederlandse kampioenschappen golf.

Binnen het bestuur wil ik graag meewerken aan het ondersteunen van diverse sportwedstrijden en/of toernooien. De bezetting van deelnemers aan alle sportwedstrijden is nu nog te laag. De komende jaren gaan we hard werken aan het vergroten van deelname aan sportevenementen.

Hopelijk zien we elkaar bij een van de sportactiviteiten.


Marcel Koning (bestuurslid)

Sinds 2000 ben ik actief als vrijwilliger bij de brandweer in Den Helder. Daarnaast werkte ik als burger bij de marine waarbij ik soms mocht ondersteunen als medeorganisator bij verschillende (sport)evenementen van de marine. Zelf heb ik mij altijd met passie gestort op voetbal, korfbal, darten, biljarten, golfen en hardlopen.

In 2007 heb ik de overstap gemaakt naar de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord als 24 uurs beroeps brandweerman in Den Helder. Hier ga ik nog steeds met plezier iedere dienst naartoe. Daarnaast ben ik kaderlid van de FNV, lid van de Beleid Advies Commissiebrandweer en vertegenwoordiger van de firefighters bij de European Public Service Union (www.epsu.org).

Bij BSN is mijn doel om de verbondenheid met sporters die individueel of als team iets willen organiseren/deelnemen de drempel zo laag mogelijk proberen te houden. Daarnaast hoop ik dat we zo veel mogelijk collega’s aan het sporten krijgen, het verbeterd de conditie van de collega’s en zijn we met z’n allen beter bestemd tegen stress, worden we besluitvaardiger en gemotiveerder.
Zo zijn zij In vergelijking met niet-sportende medewerker maar liefst 70 procent beter in het maken van lastige beslissingen. Sportende werknemers steken meer plezier en energie in hun werk wat ook weer beter is voor de werkgever omdat fitte medewerkers vaak minder lang ziek zijn.


Max Krisman

Getrouwd en woonachtig in Enschede. Van vroeger uit heeft sport altijd een rol gespeeld in mijn leven. Voetbal en judo zorgden er in mijn jonge jaren voor dat mijn vader en moeder altijd wel onderweg waren om mijn broer en mij op de juiste locaties af te leveren en aan te moedigen. Na de verhuizing, van Amsterdam naar Enkhuizen, waren het voetbal en basketbal waar ik tijdens de beginjaren op de middelbareschooltijd mijn energie in kwijt kon. In die periode heb ik ook een tijdje aan karate en kickboksen gedaan. Tijdens mijn studie aan de HTS verschoof mijn sportieve aandacht wederom en nu naar het tennis. Aan deze sport heb ik meerdere jaren veel plezier beleefd.

De laatste jaren zijn de sportieve activiteiten meer individualistisch geworden, fitness, mountainbiken en golf zijn nu de voornaamste bezigheden. Tussendoor was ik weer begonnen met voetballen in een soort all-stars elftal. Kortom veel sporten geprobeerd maar nooit ergens in blijven hangen en/of echt uitgeblonken. Ben toch meer een breedte sporter dan een specialist gebleken.
Na de brandweeracademie ging ik in 1989 in de regio Westfriesland werken en werd vrijwillig brandweerman in mijn woonplaats Enkhuizen. Tijdens de regionaliseringsgolf in de beginjaren van het nieuwe millennium ben ik via Noord-Holland Noord naar Twente verhuisd en werd daar sectorhoofd incidentbestrijding. Sinds 2019 is het NIPV mijn werkgever waar ik me onder andere bezig hou met de landelijke uitvoeringsagenda Brandweer en het onderwijs. Dus na ruim 30 jaar werkzaam te zijn geweest bij verschillende brandweerkorpsen ben ik weer terug op het oude nest (de Brandweeracademie) in Arnhem.


Kees Splinter

Medio ’63 geboren in het mooie Bussum en in 1989, Max was net klaar, gestart met mijn brandweercarrière door het volgen van een voltijdsopleiding van 19 maanden aan de Rijks Brandweer Academie in Arnhem tot ‘Brandweer officier’. In 1991 begonnen bij de Regionale Brandweer Flevoland en via de brandweren van Woudrichem en Bussum en de bedrijfsbrandweer van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in 2002 weer de Flevopolder ingedoken. Op dit moment ben ik adviseur Vakbekwaamheid binnen het sub team Beleid en Expertise van het team Vakbekwaamheid, Arbeidsveiligheid en Kennis en net als Richard ook actief als PPMO testleider.

Ik heb een redelijk A-sportieve familie, maar zelf houd ik wel van een sportieve en/of fysieke uitdaging. Rond mijn 18e begonnen met hardlopen, later vanaf 1986 uitgebreid met vooraf een stukje zwemmen (3,8 kilometer) en fietsen (180 kilometer), we noemen het triatlon, maar de laatste jaren ligt mijn focus meer op het zwemmen. Met de jaren komen ook de gebreken en door een ongelukkige val van mijn MTB heb ik nu een stuk titanium in mijn linkerpols en binnenkort krijg ik een volledige rechterknie prothese. Gelukkig kan ik hem dan naar verwachting weer zonder pijn gebruiken. Iets wat wel prettig is bij toekomstige Brandweer Wereld Spelen (WFG) en Politie Brandweer Wereld Spelen (WPFG). Voor 2022 heb ik de WFG in Lissabon en de WPFG Rotterdam in de planning staan waarbij ik mij naast het zwemmen ook ingeschreven heb voor o.a. de Toughest Firefighter Alive, stairrun en MTB. Uiteraard moet ieder brandweermens deelnemen aan de WPFG in Rotterdam, maar, als je nog een paar dagen verlof over hebt en je wilt mee gaan sporten in Portugal laat het mij dan even weten. Zie het als een leuke training.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box