Jeugdbrandweer en diversiteit

Bij de brandweer vinden wij diversiteit belangrijk. Maar wat is dat eigenlijk?


Met diversiteit bedoel je dat er variatie is. In een diverse groep is dus niet iedereen hetzelfde.
Van nature heb je de neiging om samen te zijn met mensen waar je op lijkt. Dat heeft voordelen. Wij begrijpen elkaar erg goed! Maar anderen kunnen zich hierdoor buitengesloten voelen. Vooral als je het gevoel hebt dat je bij een groep hoort die minder belangrijk is dan andere groepen. Of als je minder kansen krijgt. In een diverse groep moet je er rekening mee houden dat iedereen verschillend is. Een diverse groep heeft waarschijnlijk ook diverse kennis en ervaring. Die heb je niet als iedereen hetzelfde is. Bij de brandweer vinden we dat diverse ploegen beter werken. We vangen iedereen op.

We willen dat we elkaars verschillen accepteren en respecteren, wat ze ook zijn.

Divers eten is gezonder dan elke dag hetzelfde. Divers werk is leuker dan eentonig werk. En in een divers tuintje staat altijd wel wat in bloei. Diversiteit zit natuurlijk niet alleen aan de buitenkant, want hoeveel de jeugdleden in je ploeg ook op je lijken, vanbinnen is uiteindelijk iedereen anders. En over sommige dingen denk jij misschien wel precies hetzelfde als iemand die er heel anders uitziet dan jij. Test dat maar eens uit bij jou op school of in je ploeg bij de jeugdbrandweer.

Accepteren en respecteren

Soms wordt een verschil als iets storends gezien. Sommige mensen reageren agressief op mensen met een andere huidskleur, andere idee├źn, ander geloof of andere cultuur. En er zijn ook mensen die vinden dat meisjes en vrouwen niet bij de brandweer kunnen werken. Ze kwetsen hen met woorden, gebaren of negeren hen. Dat willen we bij de brandweer niet. We willen dat iedereen zichzelf kan zijn en zich thuis voelt. We willen dat we elkaars verschillen accepteren en respecteren, wat ze ook zijn.

Bespreken

Heb jij het idee dat je niet helemaal jezelf kunt zijn? Bespreek dat dan eens met een jeugdleider. Hij zal je een luisterend oor bieden en een veilige omgeving voor je verhaal. Samen werk je er dan aan om jou jeugdbrandweer en onze brandweer meer divers te maken. Je kan ook in contact komen met iemand vanuit de Netwerken Roze in Rood of Brandweervrouwen. Klik dan hieronder op het netwerk voor meer informatie en contactgegevens.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box