Landelijk adviseurs natuurbranden

Tijdens grootschalige natuurbranden komt er veel op het lokale commando af: een langdurige inzet, een enorme logistieke uitdaging en een dynamisch en moeilijk voorspelbare ontwikkeling van het incident. Voor dit laatste hebben we op landelijk niveau een groep collega’s opgeleid met specialistische kennis over dit incidenttype. Zij kunnen ondersteunen bij de strategische keuzes die dit incident vragen.

Wat gaat de brand wanneer doen? Waar en wanneer zitten de mogelijkheden en onmogelijkheden in de incidentbestrijding? Welke specialistische teams moeten of kunnen betrokken worden en wat kunnen zij betekenen, en wat zijn de procedures en randvoorwaarden voor hun inzet? Door deze kennis snel beschikbaar te hebben, kan het lokale commando zich richten op de veilige en effectieve inzet van relevante middelen en de incidentbestrijding afstemmen op de brandontwikkeling.

Specialisten

De landelijk adviseur is een specialist op het gebied van natuurbrandbeheersing. Hij of zij is opgeleid om de huidige en toekomstige brandontwikkeling in te kunnen schatten en hiermee het lokale commando te kunnen ondersteunen. Ze hebben gedegen kennis van de andere landelijke specialistische teams, hun procedures en de randvoorwaarden die nodig zijn voor een effectieve inzet. De landelijke adviseurs natuurbranden doen door hun landelijke scope, ook veel ervaring op in deze uiterst dynamische en uitdagende incidenten.

Doel

Grootschalige natuurbranden komen niet vaak voor. Voor een regio is het lastig om specialistische kennis bij alle repressief operationeel leidinggevenden te borgen. Daarom is op landelijk niveau deze specialistische kennis belegd bij 9 medewerkers uit verschillende regio’s. Samen vormen ze het team Landelijke Natuurbrand Adviseurs.

Resultaten

 • Opleiding tot landelijk adviseur, in de thema’s:
  • Natuurbrandgedrag
  • Landelijke specialistische teams
  • Meteorologie
  • Vegetatie
  • Tactiek en strategie bij grootschalige incidenten
 • Vorming van een landelijke adviseurs poule, en een aanstelling van negen personen uit 5 veiligheidsregio’s
 • Ontsluiten van lokale incidentinformatie bij de landelijk specialist

Meer weten?

Dit is een afbeelding van Jelmer Dam Dit is een afbeelding van Jelmer Dam
Jelmer Dam
Landelijk Coördinator Natuurbrandbeheersing
jelmer.dam@nipv.nl

Specialisme Natuurbrandbeheersing

Lees meer over Specialisme Natuurbrandbeheersing
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box