3833 meldingen van brandweerincidenten tijdens jaarwisseling

01 januari 2023

De brandweer in Nederland heeft tijdens de jaarwisseling 3833 meldingen ontvangen van incidenten, vergelijkbaar met afgelopen jaren. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland onder de 25 veiligheidsregio’s. ‘Afgelopen twee coronajaren lag het aantal incidenten waar de brandweer bij betrokken was rond de 4000. Dit jaar zien we een vergelijkbaar aantal meldingen.’ zegt Tijs van Lieshout, voorzitter Brandweer Nederland.

‘Ook dit jaar waren er weer duizenden brandweermensen op de been om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Ik ben trots op alle hulpverleners die zich afgelopen nacht hebben ingezet. De jaarwisseling is en blijft de drukste 24 uur van het jaar voor ons.’ Ook dit jaar laten de eerste cijfers en sfeerbeelden weer verschillen zien tussen de 25 veiligheidsregio’s. Waar de jaarwisseling voor de ene regio juist rustiger verliep dan voorgaande jaren, was het voor andere brandweermensen een drukkere nacht. De brandweer kreeg afgelopen nacht vooral te maken met containerbranden, autobranden en andere buitenbranden, vergelijkbaar met voorgaande jaarwisselingen. ‘In veel regio’s wordt tijdens de jaarwisseling extra personeel en materieel ingezet. Daarnaast bereiden brandweerkorpsen zich elk jaar goed voor op de jaarwisseling, samen met de politie, gemeentes en omgevingsdiensten. De samenwerking met de andere hulpdiensten is wederom goed verlopen.’

‘Ik ben trots op alle hulpverleners die zich afgelopen nacht hebben ingezet. De jaarwisseling is en blijft de drukste 24 uur van het jaar voor ons.’

Agressie tegen hulpverleners

Ook dit jaar melden sommige regio’s weer geweldsincidenten gericht tegen hulpverleners, bijvoorbeeld mensen die vuurwerk gooiden naar brandweermensen. In enkele regio’s, waaronder Veiligheidsregio Haaglanden, Hollands-Midden en Gelderland-Zuid, trad de brandweer samen met de politie of ME op om zo de eigen veiligheid te garanderen. Tijs van Lieshout zegt hierover: ‘Agressie en geweld tegen onze brandweermensen is nooit acceptabel. Of het nou verbaal is of fysiek is, met of zonder vuurwerk. Collega’s moeten gewoon hun werk kunnen doen zonder zich druk te maken over hun eigen veiligheid.’ Eerder deze week sprak voorzitter Tijs van Lieshout zich al uit tegenover de Telegraaf over hoe volgens hem de ‘jaarwisseling van de toekomst’ eruit moet zien.

Kerncijfers nieuwjaarsincidenten

Ieder jaar inventariseert Brandweer Nederland op 1 januari de incidenten waarbij de brandweer tijdens oud en nieuw is ingezet. Deze aantallen presenteren we hier met daaraan toegevoegd een algemeen sfeerbeeld. Tot 2019 werden deze cijfers handmatig verzameld in samenwerking met de veiligheidsregio’s. In 2020 heeft Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) in opdracht van Brandweer Nederland een dashboard ontwikkeld dat inzicht geeft in de nieuwjaarincidenten en gebaseerd is op de data van de meldkamers (GMS-data) met uniforme rekenregels. De periode waarover gerapporteerd wordt, is tussen 31 december 0:00 uur en 1 januari 08:00 uur (24+8=32 uur). Regionale cijfers kunnen door het gebruik van andere rekenregels afwijken van het landelijke beeld.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box