3D-printen ook geschikt voor de brandweer

28 oktober 2022

Op de werkvloer ontstaan vaak de beste ideeën om het werk veiliger, efficiënter of makkelijker te maken. 3D-printen is een manier om zo’n idee op een laagdrempelige, goedkope en snelle manier om te zetten in een tastbaar product. Binnen verschillende overheidsorganisaties, zoals bij defensie en de politie, en in het bedrijfsleven wordt al volop gewerkt met 3D-printen. Het zijn dan ook de vaardigheden van de toekomst, zelfs op de basisschool zijn er al kinderen die les krijgen in 3D-visualiseren en -printen.

Brandweer Midden- en West-Brabant experimenteert ook al een tijdje met 3D-printen. Zo hebben ze inmiddels al verschillende praktische hulpmiddelen geprint, zoals een blindmasker, een vultrechter, beugels voor bepakkingsdelen en andere tools.

3D-printclub

Het begon met een stageopdracht waarbij een student van de opleiding Engineering uitzocht of 3D-printen als productiemethode van meerwaarde én toepasbaar kon zijn voor de brandweer. Het antwoord was ja, dus reden om hier in de organisatie verder mee te gaan. In het voorjaar stond er een oproep in de Fire Flyer, het personeelsblad van Brandweer Midden- en West-Brabant, om een groep enthousiaste collega’s samen te brengen die mee wilt denken en ontdekken wat 3D-printen voor de brandweer kan betekenen. En dat is gelukt! Inmiddels is een echte 3D-printclub gevormd met collega’s vanuit diverse afdelingen en met verschillende ervaringen, die gezamenlijk de stap maken van idee naar het printen van het hulpmiddel. Beter maatwerk is er niet.

Dit en nog veel meer lees je in dit herfstnummer.

Bezoek de pagina Blader door de krant op Issuu

Brandweerkrant van Nederland, nr. 43

Herfst 2022
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box