Brandweer Nederland reageert opgelucht op het besluit. Voorzitter Tijs van Lieshout noemt het een belangrijk signaal richting hulpverleners: “Dat de Tweede Kamer instemt met een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk is hoopvol en beschouw ik als blijk van zorg en waardering voor onze hulpverleners.”
Tegelijkertijd uit hij ook zijn teleurstelling over het uitstel van het verbod. Het gaat namelijk pas ná de komende jaarwisseling in. Van Lieshout: “Ik vind het moeilijk te verteren dat het niet meteen dit jaar ingaat. Ieder jaar staan er zo’n 10.000 hulpverleners paraat om dit ‘feest’ zo veilig mogelijk te maken. Afgelopen Oud en Nieuw hadden brandweermensen begeleiding nodig van de Mobiele Eenheid om te kunnen blussen, terwijl de vuurpijlen om hun oren vlogen. Dat staat ons komend jaar dus weer te wachten.”
Brandweer Nederland liet in februari al weten voorstander te zijn van strengere regelgeving door het ondertekenen van het Vuurwerkmanifest. Het manifest roept op tot een verbod op consumentenvuurwerk en pleit voor professionele vuurwerkshows als alternatief. De aanhoudende incidenten rond jaarwisselingen, waarbij hulpverleners te maken krijgen met agressie en gevaarlijke situaties, maken volgens de organisatie strengere maatregelen noodzakelijk.
Van Lieshout benadrukt: “Een algeheel vuurwerkverbod leidt tot minder schade, minder branden, minder slachtoffers en meer veiligheid voor ons eigen personeel.”
Hoewel het wetsvoorstel nu is aangenomen in de Tweede Kamer, moet ook de Eerste Kamer zich er nog over buigen. De verwachting is dat daar ook een meerderheid vóór het verbod zal stemmen.