Belangstelling groot voor brandpreventie en rookmelders

25 oktober 2021

De Brandpreventieweken duren nog de hele maand oktober, maar het onderwerp Rookmelders Redden Levens is al breed belicht. Landelijk werd het persbericht, met daarin ook een actuele casus over de gevolgen van brand in huis, groots opgepakt.

Als deskundig brandonderzoeker was Joost Ebus (IFV) in veel landelijke en regionale nieuwsprogramma’s te gast. Van 112 Vandaag tot RTL Nieuws en van de Eemskrant tot Radio Katwijk. Iedereen had vragen over het gevaar van oplaadbare apparaten en het brandveiliger maken van woningen.

Rookmelders Redden Levens

‘De slogan ‘Rookmelders redden levens’ is bij het publiek bekend en bestaat al jaren. ‘Bewust’, benadrukt Joost Ebus: ‘Korter, krachtiger en aansprekender kan ik het niet samenvatten. Veel mensen zijn wel doordrongen van het nut en de noodzaak van rookmelders. Zeker als ze zelf – of iemand in de directe omgeving – al eens te maken hebben gehad met een rookmelder die hen waarschuwde. We zien het ook aan de vele reacties via social media die we krijgen op onze rookmeldercampagne. Met onder ander vragen als: ‘Wat is de beste plek om ze op te hangen?’ en ‘Waarom gaan die dingen soms onnodig en midden in de nacht af?’.’

Afhaakmomenten

Tussen de aankoop van rookmelders en het daadwerkelijk ophangen en effectief onderhouden ervan, ligt een lange weg met veel mogelijk ‘afhaakmomenten’. Daarom zetten we in op het zo duidelijk mogelijk beantwoorden van dergelijke vragen. De websites Brandweer.nl en Rookmelders.nl zijn daarin zeker ondersteunend. Via de Rookmelderwijzer wordt al heel snel duidelijk hoeveel rookmelders je nodig hebt in jouw huis, wat een goede rookmelder is, waar je ze plaatst en hoe je ze onderhoudt.

Brandpreventieweken

Ieder jaar staat de maand oktober in het teken van de Brandpreventieweken. In verband met de rookmelderverplichting vanaf 1 juli 2022 voeren we ook dit jaar campagne met het thema ‘Rookmelders Redden Levens’. De Brandpreventieweken zijn een initiatief van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken waarin onder andere de Nederlandse Brandwonden Stichting, Verbond van Verzekeraars, IFV en Brandweer Nederland samenwerken met alle 25 regio’s om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken.

Bekijk het RTL Nieuws van 6 oktober met daarin onder meer Joost Ebus.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box