Bijzondere ondergrondse inzet

13 september 2021

Terwijl we voor het zomernummer van de Brandweerkrant bezig waren met een artikel over vijf jaar STH, werd een STH-team opgeroepen voor een incident in Poederoijen. OvD Ben van Steenbergen van Gelderland-Zuid vertelt waarom ze de hulp van STH hebben ingeroepen.

Vroeg in de ochtend van dinsdag 8 juni werd de brandweer van Brakel gealarmeerd voor een brandgerucht in Poederoijen, nadat bij de buren van het meldadres de CO-melder afging. De collega’s van de eerste tankautospuit (TS) die ter plaatse kwam, zagen rook uit de spouwmuur komen. Zij alarmeerden daarom een hulpverleningsvoertuig (HV) uit Zaltbommel en de Officier van Dienst (OvD). Om een goed beeld te krijgen, is geprobeerd om via een kruipluik in de woning onder de vloer te komen. Helaas bleek op deze manier niet de gehele kruipruimte veilig bereikbaar te zijn.

SearchCam

OvD Ben van Steenbergen: ‘Op dat moment vroeg ik me af hoe we op een veilige en verantwoorde manier zicht op het probleem, de mogelijke brand, konden krijgen. In overleg met de aanwezige eenheden kwam de optie voorbij om het Specialisme Technische Hulpverlening (STH) te alarmeren. We realiseerden ons dat zij beschikken over een zogenaamde SearchCam. Als ze daarmee slachtoffers kunnen zoeken, dan vast en zeker ook brandhaarden, zo bedachten we. In overleg met de teamleider van STH-midden, die in onze regio uitrukt vanuit Beusichem, hebben we één TS, een gereedschapscontainer en de teamleider van STH laten komen.’

Hoe de inzet verder verliep, lees je in het volledige verhaal in de Brandweerkrant.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box