Blue Light Ride: hulpdiensten zetten zieke kinderen in het licht

28 mei 2024

Woensdag 13 december 2023 vond in Noord-Limburg de tweede editie van de Blue Light Ride plaats. De Blue Light Ride is een initiatief van Ambulancezorg Limburg, Politie basiseenheid Horst Peel en Maas, VieCuri Medisch Centrum en Veiligheidsregio Limburg-Noord om mensen die zorg nodig hebben in de donkere dagen voor kerst letterlijk in het licht te zetten.

Dit doen ze met een blauw verlichte stoet van hulpverleningsvoertuigen, die vanuit Reuver via Belfeld en Tegelen naar Venlo is gereden. Onderweg passeerden zij verschillende zorginstellingen om de bewoners te laten genieten van de blauwe lichten en af en toe het geluid van de sirenes. Uiteindelijk kwamen alle voertuigen samen op het eindpunt: de parkeerplaats van het VieCuri ziekenhuis in Venlo.

Een lach en een traan

Een van de initiatiefnemers van de Blue Light Ride is Lars Hoebers, adviseur crisisbeheersing bij Veiligheidsregio Limburg-Noord. “We toveren tijdens de Blue Light Ride niet alleen een lach (en soms een traan) op het gezicht van zieke kinderen en hun ouders, maar we verrassen ook zorginstellingen op de route en brengen hulpverleners bij elkaar.’’

Aangekomen bij het Viecuri mocht de vijfjarige Vajén aftellen van 10 naar 0, waarna de donkere parkeerplaats voor de kinderafdeling veranderde in een zee van blauw licht. Een prachtig schouwspel!

Persoonlijke ontmoetingen met patiënten en ouders

Lars Hoebers: ‘’Er waren zoveel mooie momenten op deze dag. De burgemeester van gemeente Beesel die het startsein gaf, de mensen langs de route die ons met gebaren en duimen omhoog bedankten, de persoonlijke en indrukwekkende ontmoetingen met patiënten van de kinderafdeling en hun ouders. Maar ook een e-mail van ouders die je na afloop bedanken voor het feit dat hun kind sinds de Blue Light Ride het ziekenhuis niet meer ziet als een plek met negatieve herinneringen, maar ook als een plek waar het leuk is.’’

Dank aan alle deelnemers

Een groot aantal hulpverleningsvoertuigen nam deel. Denk aan de ambulance, politie, brandweer, ProRail, Provincie, Defensie en Rijkswaterstaat. Allemaal voertuigen met blauw of oranje zwaailicht, die niets liever willen dan mensen die ziek zijn dat even te laten vergeten.

‘’Ik kijk met trots terug op de tweede editie van de Blue Light Ride’’ vertelt Lars. ‘’Geweldig om zoveel mensen zo te zien genieten. Daarnaast is het prachtig om te zien hoe hulpverleners van verschillende diensten elkaar leren kennen onder ontspannen omstandigheden. Het was echt één grote 112 familie die samen deze klus heeft geklaard. Hier kan geen netwerkbijeenkomst tegenop! Fantastisch dat zoveel hulpverleners hun vrije middag hebben opgeofferd en zoveel werkgevers voertuigen beschikbaar hebben gesteld’’.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box