Brand meester met joysticks

08 augustus 2023

Veilig branden blussen als dat voor onze brandweermensen niet mogelijk is. Als er bijvoorbeeld explosie- of instortingsgevaar is. Dat was het uitgangspunt voor de aanschaf van de blusrobot.

Op dinsdag 30 mei 2023 werd de verkennings- en blusrobot officieel overhandigd aan Brandweer IJsselland. De maand juni stond in het teken van trainen en opleiden. Sinds eind juni is de robot operationeel. Kazerne Wesepe, waar de robot ondergebracht is, start met een roadshow langs de kazernes in de regio. Zo kunnen ook de overige brandweerlieden kennismaken met het apparaat.

Samenwerking

We zijn niet het eerste korps in Nederland met een blusrobot. Een aantal korpsen in het westen van Nederland heeft al meerdere jaren ervaring. De uitvoering die we gekozen hebben draait al een aantal jaren in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zij hebben, samen met de leverancier, allerlei praktische onderdelen doorontwikkeld en toegevoegd. Wij gaan dan ook niet het wiel opnieuw uitvinden. Onze verkennings- en blusrobot is identiek aan die van Rotterdam. We worden dan ook door onze Rotterdamse collega’s opgeleid en ingewerkt. Eenmaal operationeel blijven wij ervaringen uit wisselen. Een mooie samenwerking die oprecht, eerlijk en constructief is.

Verkennings- en blusrobot

De verkennings- en blusrobot is een kleine krachtpatser. Met de nadruk op klein, want met slechts een breedte van 75 centimeter past de robot door een huisdeur. De robot heeft een capaciteit van 3.000 liter water per minuut en een worplengte van maximaal zeventig meter. Daarnaast is hij uitgerust met een camera. De robot kan dus bestuurd worden als deze uit het zicht is en wordt altijd gevoed door een tankautospuit die al ter plaatse is. De blusrobot beschermt zichzelf tegen hitte met een waterscherm. De toegevoegde waarde zit vooral bij het bestrijden van grotere branden in industrieobjecten en complexe gebouwen, zoals parkeergarages. Wouter Grotentraast van post Wesepe vertelt: “Eind januari kregen wij het nieuws dat de verkennings- en blusrobot op onze post wordt ondergebracht. Met veel enthousiaste reacties als gevolg. Een geweldige uitdaging om binnen de regio bij te dragen aan een innovatie en de doorontwikkeling daarvan.”


Specificaties:

Afmetingen: 1.400 x 750 x 800 mm
Gewicht: 500 kg
Maximum snelheid: 4,5 km/h
Batterijduur: 5 uur
Capaciteit: 3.000 liter water per minuut
Worplengte: tot 70 meter
Bereik afstandsbediening: 300 meter
Uitgerust met: warmtebeeldcamera, meetapparatuur

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box