Brandgedrag stoelen onderzocht

09 februari 2022

Wat is het verschil in brandgedrag tussen een nieuw type stoel, waarin met het oog op brandveiligheid ander materiaal is gebruikt, en een conventionele stoel? En wat zijn de vlucht- en overlevingsmogelijkheden bij beide typen stoelen? Dit is onderzocht aan de hand van zogenaamde ‘impressietesten’. Dit onderzoek is een vervolg op eerdere onderzoeken naar brandveiligheid van meubilair van de Brandweeracademie van het IFV en Brandweer Nederland.

Ten minste 36% van de woningbranden begint in gestoffeerd meubilair en matrassen. In 2016 ging het IFV een samenwerking aan met een retailer van meubilair, met als doel om nieuwe productveiligheidseisen voor meubilair en matrassen te krijgen om op die manier de consumentveiligheid te vergroten.

De retailer heeft recent een stoel ontworpen waarin ander materiaal is gebruikt dan in conventionele stoelen. De Brandweeracademie voerde met beide typen stoelen impressietesten uit. Daarbij werden beide typen stoelen aangestoken met een sigaret en met een crib 5, een kleine stapel houten latjes.

Onderzoeksvragen

In het onderzoek ging het om de volgende vragen:

  1. Wat is het brandgedrag in een ruimte van beide typen stoelen wanneer deze worden blootgesteld aan gebruikelijke ontstekingsbronnen zoals een sigaret of crib 5?
  2. Wat zijn de vlucht- en overlevingsmogelijkheden in een ruimte wanneer daar alleen de nieuwe of de conventionele stoel in brand staat?

Brandgedrag

Uit het onderzoek blijkt dat zowel de conventionele als de nieuwe stoel niet ontbrandden tijdens de test met de sigaret als ontstekingsbron. Dit lag in de lijn der verwachting, omdat beide stoelen ontworpen zijn om een dergelijke test (volgens EN 1021-1) te doorstaan. Beide stoelen ontbrandden echter wel met een crib 5 als ontstekingsbron.

Bij de conventionele stoel verspreidde het vuur zich vrij snel over de rugleuning; deze was na 3 minuten bijna geheel bij de brand betrokken. De piekintensiteit van de brand werd bereikt rond 6 minuten. De piekintensiteit van de brand werd bij de nieuwe stoel bereikt rond 8 minuten. De nieuwe stoel brandt trager en de gemeten piekconcentratie van koolmonoxide en stikstofoxide is in de test ook lager bij de nieuwe stoel.

Vlucht- en overlevingsmogelijkheden

Slechts één brandende conventionele stoel in een ruimte van ongeveer 14 m2, waarvan de deur gesloten is, is op zichzelf voldoende om een fatale situatie of levensbedreigende situatie te veroorzaken. De nieuwe stoel geeft gedurende een langere tijd een overleefbare situatie, maar kan nog steeds leiden tot een fatale of levensbedreigende situatie voor de meer kwetsbare doelgroepen wanneer deze staat in een ruimte met gesloten deur. Zowel de conventionele als de nieuwe stoel zorgden niet voor een levensbedreigende situatie wanneer de deur van de brandruimte open stond.

Download het rapport Impression tests chairs.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box