Brandveiligheid in zonneparken: aandachtspunten voor de brandweer

11 februari 2025

Het NIPV heeft onderzocht hoe het brandgedrag van zonnepanelen en vegetatie in zonneparken elkaar beïnvloeden. Met de groei van zonneparken is het belangrijk dat veiligheidsregio’s brandrisico’s goed kunnen inschatten en bestrijden.

Beperkt aantal brandincidenten, maar grote impact

Voor zover bekend zijn er in Nederland tot nu toe nog vrij weinig branden in zonneparken voorgekomen. Als ze voorkomen kunnen ze grote gevolgen hebben, zoals rookontwikkeling en uitbreiding naar omliggende gebieden. Branden kunnen ontstaan in verschillende onderdelen van een PV-systeem, waaronder zonnepanelen, bekabeling, combinerboxen en transformatorhuizen. Oorzaken zijn vaak installatiefouten, weersinvloeden of technische defecten.

Risico’s van vegetatie en branduitbreiding

Veel zonneparken kiezen voor kruidenrijke vegetatie om biodiversiteit te bevorderen. Bij langdurige droogte en lage luchtvochtigheid kan deze vegetatie echter bijdragen aan branduitbreiding. Indien er voldoende brandvermogen ontstaat, kunnen zelfs zonnepanelen vlamvatten. Factoren zoals bereikbaarheid en bluswatervoorziening zijn hierbij essentieel.

Belangrijke brandveiligheidsmaatregelen

De eigenaar van een zonnepark is verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Voor de brandweer is het cruciaal dat een brand beheersbaar blijft en niet overslaat naar de omgeving. De ‘Handreiking Risicobeheersing Advies Veilige PV-systemen’ adviseert onder andere:

  • Regelmatige keuring en monitoring van PV-systemen.
  • Brandveilige ondergrond onder risicovolle componenten.
  • Voldoende afstand tussen zonnepanelen en goed vegetatiebeheer.
  • Toegankelijkheid van het zonnepark voor hulpdiensten.
  • Aanwezigheid van berijdbare paden en bluswatervoorzieningen.
  • 24/7 beschikbaarheid van een deskundige.

Door deze maatregelen wordt de kans op brand verkleind en kan de brandweer bij een incident effectief optreden.

Meer informatie

Meer informatie en het volledige rapport zijn te vinden op de website van het NIPV.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box