Brandweer Coevorden werkt al 50 jaar samen met Duitse collega’s

15 augustus 2023

De stad Coevorden ligt in Zuidoost-Drenthe tegen de Duitse grens aan. Net over de grens liggen de gemeenten Emlichheim, Hoogstede, Laar en Ringe. Samen vormen zij de Samtgemeinde Emlichheim. Aangezien rampen niet bij de grens eindigen, werkt brandweer Coevorden al meer dan 50 jaar samen met Feuerwehr Emlichheim.

Johan Beenen, plaatsvervangend postchef bij brandweer Coevorden, vertelt enthousiast over de samenwerking die vorig jaar 50 jaar bestond. “In al die jaren is de samenwerking behoorlijk veranderd. Tijdens de eerste samenwerkingsjaren kenden we nog een grens die ‘s nachts was afgesloten. De daadwerkelijke scheiding tussen de beide landsgrenzen maakte het samenwerken voor ons toen natuurlijk ook lastiger.”

Samen oefenen

“Maar daarna kwam het steeds vaker tot een jaarlijkse oefening, waarbij kennis werd gedeeld. Zo kwamen we tot overeenstemming hoe we samen de brandbestrijding en hulpverlening gingen organiseren. De jaarlijkse oefening, afwisselend in Nederland en Duitsland, is inmiddels een mooie traditie geworden.

Militaristische aard

“In de jaren tachtig vertelde een Duitse collega’s over hoe zij de jeugdbrandweer hadden opgezet. Dat leek ons ook een goed idee in Coevorden. Maar de toenmalige gemeenteraad in Coevorden stond daar, gezien hun gedachten aan de toch wat militaristische aard ervan, niet gelijk om te springen. Maar het lukte ons om samen met de Duitse brandweercollega’s de ambtenaren te overtuigen, waardoor hier ook een samenwerking tot stand kwam.” De jeugdbrandweer in Coevorden mag volgend jaar haar 40-jarig bestaan vieren.

Taalbarrière

Ook buiten de oefeningen werken de korpsen samen, vooral op repressief vlak. “Op het preparatieve vlak, ofwel kennis delen en vakbekwaam blijven, mag het wel intensiever. Dan denk ik vooral aan het grensoverschrijdende industrieterrein en de taalbarrière tussen de meldkamers in Drachten en Lingen. Voor het grensoverschrijdende industrieterrein Europark in Coevorden/Emlichheim is de gemeente Coevorden betrokken bij het veiligheidsconvenant. Uiteraard heeft brandweer Coevorden daar een belangrijke rol bij.”

Hoogwerker

“Voor de communicatie met onze Duitse collega’s hebben we vanuit de veiligheidsregio een portofoon beschikbaar gesteld. Die is geplaatst in hun communicatie/coördinatiewagen. De graftschaft Bentheim en de Gesamte Feuerwehren Emlichheim hebben in al die jaren al diverse hulpvragen gesteld, waarbij in de meeste gevallen onze hoogwerker is ingezet om te ondersteunen bij het redden van personen en bij brandbestrijding. De Duitsers zijn ook erg geïnteresseerd in onze waterwagens en grootwatertransport, maar we hebben deze buiten een oefening nog niet hoeven inzetten over de grens”, besluit Johan Beenen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box