Brandweer Haaglanden start met oefendag ‘Brandweerman in Nood’

25 april 2023

Begin 2023 startte Brandweer Haaglanden met de oefendag ‘Brandweerman in Nood’. Tijdens deze oefendag leren brandweermannen en -vrouwen hoe te handelen wanneer zij zelf tijdens een incident in de problemen raken. Deze training is in België ontwikkeld en wordt inmiddels in heel België en delen van Europa gegeven.

Ons werk brengt gevaren met zich mee. En met de ontwikkelingen in de maatschappij, denk aan de energietransitie, komen er steeds nieuwe en andere gevaren bij. Tijdens de training ‘Brandweerman in Nood’, leren de Haaglandse brandweermannen en -vrouwen theoretische en praktische handvatten. “Aan de voorkant hebben we heel veel procedures en trainingen. Maar ook wij kunnen in noodsituaties komen tijdens ons werk” vertelt Gert Toet, ploegchef kazerne Scheveningen. “Voorkomen is beter dan genezen, want we willen helemaal niet dat onze collega’s in nood komen. Maar mocht je wel in nood komen, dan kan je terugvallen op deze training.”

Brandweer Haaglanden leidde extra instructeurs op om deze training te verzorgen en stelt de training beschikbaar aan al haar operationeel personeel. Benieuwd hoe de training eruit ziet? In een video vertelt Gert over de oefendag.

Ontstaan en basis van de oefendag

De basis voor de oefendag ‘Brandweerman in Nood’ is gelegd in België. In de afgelopen 23 jaar zijn hier meerdere collega’s overleden of gewond geraakt tijdens een interventie. Om deze reden reisden Belgische collega’s af naar Amerika om zich te verdiepen in ‘Fire Ground Survival Training’. Een training die de basis vormt voor iedere Amerikaanse brandweercollega. Met de opgedane kennis en ervaring werd vervolgens de training ‘Brandweerman in Nood’ ontwikkeld.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box