Brandweerzorg van de toekomst aan bod bij bijeenkomst RCDV

25 april 2022

Samen aan de slag met de ambities rondom brandweerzorg. Dat stond op het programma tijdens de tweedaagse Brandweerzorg van de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) op donderdag 21 en vrijdag 22 april. De tweedaagse was de eerste van drie themabijeenkomsten, met als doel input voor de aanpassing van de Wet veiligheidsregio’s te verzamelen en concreet te maken. ‘Goed dat we de gesprekken over brandweerzorg van de toekomst juist nu uitgebreid met alle veiligheidsregio’s voeren’ benadrukt voorzitter Tijs van Lieshout.

Open gesprekken over bedoeling van ons werk

Plenair en in subgroepen ging de groep van ruim 40 directeuren en commandanten, voorzitters van de vakraden en operationeel verantwoordelijken uit de veiligheidsregio’s samen in gesprek over de ambities. Dit onder vakkundige leiding van Lodewijk Asscher en Maikki Huurdeman.

‘Goed dat we de gesprekken over brandweerzorg van de toekomst juist nu uitgebreid met alle veiligheidsregio’s voeren’

‘Twee dagen vol goede discussies op strategisch niveau. Er was scherpte, maar vooral ook ruimte voor mooie en open gesprekken over de bedoeling van ons werk’, aldus Jac Rooijmans, directeur van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Onderwerpen als het kennisfundament brandweerdoctrine, een nieuw onderwijsstelsel, brandveiligheid en informatie stonden hoog op de agenda. Ook thema’s als landelijke en regionale slagkracht, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers kwamen aan bod.

‘Het was een erg goede bijeenkomst. We hebben inzichtelijk gekregen welke punten op het gebied van brandweerzorg we mee willen nemen naar Den Haag, met oog op de wetsaanpassing. Maar ook is duidelijk geworden waarin we vinden dat we zelf aan zet zijn als branche’, reflecteert Wilma Mansveld, voorzitter van de RCDV taskforce Evaluatie Wet veiligheidsregio’s.

Opbrengsten bundelen en uitwerken

De tweedaagse Brandweerzorg is een eerste bijeenkomst in een serie van drie bijeenkomsten. In mei staan we stil bij het onderwerp crisisbeheersing. In juni spreken we samen over informatievoorziening. Dit is het juiste moment om deze gesprekken te voeren, voegt Tijs van Lieshout toe: ‘De wetsaanpassing vraagt erom dat we onze ambities nu op tafel leggen. Zo leveren we onze bijdrage waar nodig, en behouden we als veld de ruimte om het vak verder te verrijken.’

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box