Dag van de brandweergeschiedenis

04 maart 2023

Iedere eerste zaterdag in maart is het de dag van de brandweergeschiedenis. Dit jaar valt dat op 4 maart, de geboortedag van Jan van der Heyden 1637-1712). Jan was rond 1672 de uitvinder van de slangenbrandspuit. Daarvoor waren er al spuiten maar die waren log. Door de wendbare brandweerslang van Van der Heyden kon voor het eerst ook binnen met een brandspuit geblust worden. Tot die tijd ging dat nog met emmertjes water.

De eerste slangen waren van linnen, maar die konden niet veel druk hebben. Jan van der Heyden heeft toen een fabriek opgezet waarin leren slangen genaaid werden. Deze konden meer druk hebben. Hij verkocht de spuiten overal ter wereld met zijn eigen getekende blusinstructies erbij. Ze gingen zelfs mee op de schepen van de VOC en WIC om brand aan boord te blussen.

Vrijwillige brandweer

De schilder, uitvinder en zakenman Jan van der Heyden heeft ook de organisatie van de brandweer hervormd. Hij bedacht het idee van vrijwillige brandweer. Vanuit de wijken in Amsterdam werden branden snel aangepakt. Ze hadden eigen brandspuiten, instructies en een eigen ploeg. De vrijwilligers moesten twee keer per jaar een brandoefening doen, anders kregen ze hun premie niet. Dit gebeurt zo tot op de dag van vandaag. Jan van der Heyden was in feite de eerste brandweercommandant.

Nieuwsgierig naar de brandweerhistorie? Nederland kent verschillende brandweermusea waar je veel oud materiaal kunt bekijken en waar je veel over de geschiedenis kunt lezen.

Het programma Een vandaag heeft in 2017 een item gemaakt over Jan van der Heyden. Dat kun je hier bekijken.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box