Annemarie: “De Taskforce Natuurbrandbeheersing, onder leiding van Anton Slofstra, heeft in november een doorstart gemaakt naar de implementatiefase. Inzet is om als veiligheidsregio’s – gezamenlijk met vereende krachten – de brandweertaken bij natuurbrandbeheersing, zowel preventief als repressief, zo optimaal en zo snel als mogelijk te organiseren. Onlangs is de regiegroep, onderdeel van de Taskforce, met vertegenwoordigers uit alle vakraden, het NIPV programma Natuurbrandveiligheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) aan de slag gegaan om de inmiddels opgestarte projecten en processen te bespreken. En waar nodig op elkaar af te stemmen en te prioriteren. Ook wordt er besproken welke onderwerpen nog opgepakt moeten worden, welke middelen daar nog voor nodig zijn en hoe met hulp van alle veiligheidsregio’s capaciteit voor inzet bij de projecten kan worden georganiseerd.”
Annemarie van Daalen (Foto: Megin Zondervan)
“Samen met Jelmer Dam (landelijk coördinator natuurbrandbeheerding) en Edwin Kok (secretaris/coördinator Taskforce) ben ik als landelijk regisseur natuurbrandbeheersing het aanspreekpunt voor de implementatie van het uitvoeringsplan”, zegt Annemarie. “Invulling geven aan het uitvoeringsplan kunnen we natuurlijk niet alleen. De onderwerpen rondom kennisontwikkeling en onderwijs over natuurbrandbeheersing worden opgepakt binnen het NIPV programma Natuurbrandveiligheid. De veiligheidsregio’s zijn zelf al aan de slag met een groot aantal punten uit het uitvoeringsplan. En waar het verstandig is om meteen al bovenregionaal samen te werken, denk bijvoorbeeld aan doorontwikkeling van gebiedsgericht werken en slimme repressie, zijn of worden projecten bovenregionaal vormgegeven.”
“Met de regiegroep gaan we zorgen voor een integrale aanpak van natuurbrandbeheersing. Hierbij zetten we in op een bundeling van krachten van de afzonderlijke veiligheidsregio’s, de inmiddels bestaande bovenregionale samenwerkingsverbanden, het NIPV, de ministeries van JenV en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en externe partners in het veld van natuurbrandbeheersing. Gelukkig hebben we al meerdere experts bij verschillende regio’s die al een tijdje bezig zijn met de doorontwikkeling van natuurbrandbeheersing en die zorgen voor de gewenste olievlekwerking.”
“Natuurbrandbeheersing is inmiddels ook bestuurlijk een prioritair onderwerp en door nu samen door te pakken kunnen we hopelijk onbeheersbare natuurbranden met grote maatschappelijke consequenties voorkomen”, sluit Annemarie af.