Een magische tweede dag van het brandweerevent

12 oktober 2023

De tweede dag van het brandweerevent klinkt er veel geroezemoes bij het volstromen van de plenaire zaal. Nieuwe collega’s lopen de zaal binnen en nemen al druk bijpratend plaats, maar ook veel gezichten van de eerste dag sluiten opnieuw aan. Vandaag ook weer een veelzijdig programma met verschillende inspirerende collega’s en betrokkenen, mét een magische opening die veel monden deed openvallen.

Magisch en verrast wakker worden

Chris Tyler, door zichzelf beschreven als gedachtelezer, goochelaar en zakkenroller, zorgde er aan het begin van het programma voor dat iedereen direct weer scherp was. Met zijn trucs waarin het pepsi-logo, touwen en knopen, verstrengelde handen, rekensommen en karten voorbij kwamen was direct iedereen wakker en opgewarmd voor weer een mooi inhoudelijk programma. Maar niet voordat de zaal nog één keer blij verrast werd met de onthulling van de nieuwe brandweersneaker, waarvan de opbrengsten voor een groot deel naar de Brandwondenstichting gaan.

 

Kracht van de brandwacht als geheim voor succes

Na deze binnenkomer was het tijd voor een inspirerend pleidooi van Gerard Bouwmeester, directeur bedrijfsvoering van Veiligheidsregio Haaglanden en brandweervrijwilliger bij Veiligheidsregio Utrecht. “Hoe kan het dat wij als brandweerorganisaties (bijna) alles in de wagen met zes man gedaan krijgen, terwijl sommige processen, ideeën en oplossingen in onze kantoortorens soms maar niet op gang komen?”, startte hij zijn verhaal. Vanuit verschillende jassen, letterlijk en figuurlijk, nam Gerard de zaal mee in zijn verhaal over hoe we dat wat goed gaat op straat, in de auto of op de post ook toe kunnen passen op kantoor.

“Als we soms op kantoor ook iets meer zouden denken zoals we dat op straat doen. Het voorbeeld volgen van hoe goed we dingen op de straat geregeld hebben. Dan zou dat onze bedrijfsvoering een flinke boost kunnen geven. Want een incident op straat managen kunnen we als geen ander bij de brandweer. Maar ook in de koude fase kun je deze principes toepassen: zorg voor de juiste club bij de klus, denk ook hier na over je plan plus, stop en denk na en zorg dat de geschiedenis tastbaar aanwezig is. Enkele voorbeelden van fundamentele principes die we hanteren in ons werk op straat, die we ook op onze kantoren veel meer en beter toe mogen passen. Zo loop je de kloof tussen warm en koud dicht, en kunnen we de kracht van de brandwacht echt benutten.”

Deelsessies en inspiratieplein

Ook vandaag volgden er in de middag weer een heel aantal deelsessies en was er volop de mogelijkheid om te netwerken met en leren op het inspiratieplein. Zo was er onder andere een sessie door de betrokken collega’s van het treinincident in voorschoten, ging het over blussen met data, spraken we over de rol van de ploegcommandant en kreeg ook brandonderzoek een plek. Een prachtige afsluiting van een mooi tweedaags evenement, vol ontmoetingen met oude en nieuwe bekenden.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box