Eigen rieten kap brandbestrijdingsteams voor Hollands Midden

20 december 2022

Sinds 1 december 2022 beschikt brandweer Hollands Midden over twee eigen rieten kap brandbestrijdingsteams, bij de kazernes Noordwijkerhout en Krimpen aan de Lek. De regio heeft in het verzorgingsgebied veel panden met een rieten kap. Bij brandmeldingen in deze panden waren zij altijd afhankelijk van de burenhulp van o.a. Utrecht en Haaglanden. Daar komt nu verandering in.

Een uitvoerige voorbereiding ging er aan vooraf. Na de Taak Risico Analyse, RI&E en een toetsing van een externe veiligheidsdeskundige volgde de opleiding. De collega’s uit Utrecht, die anders onze kazernes ondersteuning bieden bij rieten kap branden, waren nu de instructeurs.

Wat is hun taak straks, bij een melding?

‘Wij bieden de lokale eenheid ondersteuning. En zoals bij ieder brand draait het om samenwerking. Wij kunnen niets doen als de eerste eenheid binnen in het pand geen blussing heeft gedaan. De teams gaan dan het dak niet op. Simpelweg omdat het vuur anders onder het dak, dus onder je voeten, door loopt,’ vertelt Tim Brinkman van team Krimpen aan de Lek.

Goed opgeleid zijn, weten wat je allemaal moet doen is dus super belangrijk?

‘Niet alleen goed opgeleid zijn is belangrijk, zonder het juiste gereedschap begin je ook niks. Dat geldt ook voor dit specialisme. Daarom zijn beide teams uitgerust met een aanhanger, voorzien van de benodigde extra materialen waardoor wij veilig over het dak kunnen bewegen om bijvoorbeeld een brandsleuf te maken,’ aldus Peter van de Burg van team Noordwijkerhout.

Binnenkort krijgen beide kazernes een oefen rieten dak, zodat de teams ook vakbekwaam kunnen blijven. De inzet van beide teams kan aangevraagd worden via het CVD (Centrum voor Dienstverlening) van de regio.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box