Inspirerende eerste dag Brandweerevent 2021

07 oktober 2021

Met ruim 350 aanwezigen in de Midden Nederland Hallen en zo’n 200 onlinebezoekers trapte voorzitter Tijs van Lieshout het tweedaagse evenement af.

Centraal stond het brandweergevoel, die hij mede aan de hand van tien actuele brandweervraagstukken en dilemma’s doorliep. Daarbij sprak hij over de regionale ‘couleur locale’, het feit dat veiligheidsregio’s en brandweer naast elkaar bestaan en de dure plicht om de identiteit en reputatie van de brandweer goed te beschermen. ‘Dat is wat u van mij mag verwachten, dat u van de Raad Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio’s mag verwachten. En we zullen ook in het veld ophalen of er boven of onder water nog meer leeft. Er is bij de brandweer veel waard om te beschermen.’ Eén ding wilde Van Lieshout eruit lichten: PTSS. ‘Het is mijn stellige mening dat heel veel brandweermensen, beroeps en vrijwillig, dit meemaken. We hebben met elkaar in heel Nederland nog een lange weg te gaan hebben om mentale gezondheid net zo belangrijk vinden als fysieke, en daar ook iets aan te gaan doen. De PPMO is nu te eenzijdig.’

Het team Brandweerevent is erin geslaagd een heel gevarieerd neer te zetten. Dat begon in de ochtend met een interessante sessie over natuurbrandbestrijding waar de grote natuurbrand in de Peel uitvoerig werd belicht door Wally Paridaans. Jelmer Dam sprak vanuit zijn rol als landelijke coördinator natuurbrandbestrijding over specialistische teams binnen dit belangrijke thema. Tevens was er een liveverbinding met Richard Woods vanuit Australië die is gespecialiseerd in natuurbrandonderzoek. Hij deelde zijn kennis en ervaringen.

Zie ook: Onbeheersbaarheid natuurbranden neemt toe

Brand Haagse Schilderswijk

De incidentbestrijding en het randonderzoek naar aanleiding van de brand in de Haagse Schilderswijk op 20 mei 2021, kwam in een van de vele deelsessies aan bod. 23 woningen werden die nacht verwoest en een moskee liep flinke schade op. ‘Achter elke deur die werd opengedaan zat een verrassing’, vertelde Martin Evers. ‘Het leek wel een adventskalender, alleen dan in mei.’ Tijdens deze deelsessie word je meegenomen in de incidentbestrijding en het brandonderzoek wat daarop volgde.

Vrijdag

Het congres krijgt morgen een divers en kleurrijk vervolg, met onder andere de Toekomstverkenning brandweer, cybercriminaliteit, brandweer op school, de onvoorspelbare brand in Hapert en ‘don’t shoot the firefighter’ over de Quick Respons Teams.

Bekijk het volledige uitgebreide programma van vrijdag 8 oktober via www.brandweerevent.nl. Hier kun je je ook nog aanmelden om de tweede congresdag live te volgen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box