Internationale brandweermotorclub bijeen rondom het Brandweermonument

12 september 2022

11 jaar geleden ontstond in Nederland het idee om een motorclub voor brandweermensen op te richten. Na wat zoeken op internet werd duidelijk dat er al een internationale motorclub bestond, de Red Knights. Op 13 mei 2011 werd de oprichting van het chapter (afdeling) Red Knights Netherlands 1 een feit. Afgelopen zaterdag, 10 september, kwamen leden uit verschillende landen bijeen om de omgekomen collega’s te herdenken.

Ieder jaar in september vindt er een European Convention (EuCon) plaats. Deze wordt om toerbeurten door de verschillende chapters (afdelingen) georganiseerd. Dit jaar lag de organisatie in handen van het Nederlandse chapter. Eén van de hoogtepunten was de herdenking bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen. Hier werd stil gestaan bij de gebeurtenissen van 9/11 en werden alle brandweermensen wereldwijd herdacht, die hun leven lieten tijdens de uitvoering van hun vak. Speciaal voor onze Britse gasten werd ook nog de overleden Queen Elisabeth herdacht.

 

Naast toespraken van Anton Slofstra (namens Brandweer Nederland) en Peter Dekker (namens de Nederlandse chapter), was er een emotionele rede van Tom van der Kley (Luxemburgse chapter): ‘Wij zijn geen helden. Wij zijn gewoon vaders, moeders, zonen, dochters, broers en zussen. We houden van ons vak en trainen om dit zware vak zo goed mogelijk uit te voeren. Het enige waar we niet voor kunnen trainen is als iemand van onze familie niet terugkomt van een uitruk. Dat hebben we denk ik allemaal wel meegemaakt. Wat dan helpt is om er over te praten en te herdenken zoals vandaag.’

40 jaar Red Knights

De Red Knights MC is een internationale motorclub voor en door brandweermensen, die naast hun mooie brandweervak ook dezelfde hobby uitoefenen, namelijk motorrijden. De leden zijn actieve, gepensioneerde en oud-brandweermensen. 40 jaar geleden is het initiatief ontstaan in de Verenigde Staten en inmiddels telt de club wereldwijd bijna 11.000 leden, op verschillende continenten. In Europa komen de leden uit 18 verschillende landen: 66 chapters met 1299 leden, waarvan 73 leden uit Nederland.

Mentale weerbaarheid

Tijdens het motorseizoen organiseert het bestuur diverse toertochten door het land en bezoeken aan andere chapters in het buitenland. Hierdoor zijn er mooie vriendschappen ontstaan. Het mooie van deze activiteiten is dat het ook een uitlaatklep is en bijdraagt aan de mentale weerbaarheid van de leden.

 

Wil je meer weten over deze brandweermotorclub? Kijk dan op de site van de Red Knights.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box