Kennisdeling centraal bij oefening KNMI, brandweer en IFV

18 november 2021

Het snel veranderende klimaat confronteert ons de komende jaren met steeds grotere uitdagingen. Om die uitdagingen aan te pakken, is verbinding nodig. Het IFV en KNMI staan voor een gezamenlijke opgave: continu werken aan een veiliger Nederland.

Vorige maand hebben veiligheidsmeteorologen van het KNMI en landelijk adviseurs natuurbrand vanuit Brandweer Nederland deelgenomen aan een grootschalige oefening, die mede door het IFV werd gefaciliteerd. Het doel van deze oefening was om de operationele samenwerking tijdens natuurbranden te versterken. Het KNMI richt zich met het Early Warning Centre (EWC) op een vroege signalering van risico’s, waarmee andere diensten zoals de brandweer ondersteund kunnen worden.

Voor zowel de brandweer als het KNMI zijn er heel interessante leerpunten uit de oefening gekomen.

Samenwerking

Hans Hazebroek (IFV/Brandweer Nederland) kijkt terug op een zeer geslaagde dag: ‘We zijn de afgelopen jaren vaak geconfronteerd met het feit dat de weersomstandigheden van grote invloed zijn op een natuurbrand, maar hadden nog niet echt een goed beeld hoe de veiligheidsmeteorologen en de brandweer samen op konden trekken bij de bestrijding van een natuurbrand. Voor zowel de brandweer als het KNMI zijn er heel interessante leerpunten uit de oefening gekomen. We gaan de komende periode aan de slag om de samenwerking verder te versterken. In ieder geval weten we nu hoeveel operationele meerwaarde een nauwe samenwerking heeft!’

Lees verder op de website van het IFV.

Specialisme Natuurbrandbeheersing

Lees meer over Specialisme Natuurbrandbeheersing
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box