Landelijke data brandonderzoek beschikbaar om van te leren

28 januari 2022

Sinds 2020 registreren brandonderzoekers de uitkomsten van de brandonderzoeken in Nederland in een landelijke database. Door alle regionale brandonderzoeken te bundelen, is de brandweer nog beter in staat om te leren van brandonderzoek. Het IFV heeft nu voor het eerst een analyse kunnen maken van de gegevens uit de database. Deze zijn donderdag 27 januari gepresenteerd tijdens het webinar ‘Leren van de praktijk: analyse van landelijke data brandonderzoek’ en gepubliceerd in het gelijknamige rapport.

De rapportage richt zich op brandonderzoeken die zijn uitgevoerd tussen 1 januari 2020 en 31 december 2021. In totaal zijn er 1792 vragenlijsten ingevuld en werd gekeken naar binnenbranden, buitenbranden en incidenten met alternatief aangedreven voertuigen. Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt tussen de brandonderzoeken waar een brandonderzoeker ter plaatse is geweest en de overige onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van nabellen of het achteraf rapporteren door een bevelvoerder.

Bezoek de pagina Bekijk het webinar terug op YouTube

Leren van de praktijk

Alle data van de verrichte brandonderzoeken komen samen in een landelijke database. Data-analyse levert veel kennis op die niet alleen benut wordt voor voorlichtingsmateriaal en advisering over preventieve voorzieningen, maar ook voor casuïstiek voor het oefenprogramma en het ontwikkelen van landelijke doctrines zoals de Basisprincipes van brandbestrijding. Daarmee zijn brandonderzoek en het vastleggen en analyseren van data niet meer weg te denken uit het leren van de praktijk.

Download ‘Leren van de prakijk: analyse landelijke TBO-database 2020-2021’

Infographic Brandonderzoek 2021

Data brandonderzoek

Landelijke brandonderzoeksdata 2020-2021

Proeftuinen Brandonderzoek 2022

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box