Lectoraat versterkt brandweer met datagedreven aanpak

27 januari 2025

De brandweer en crisisbeheersing krijgen een impuls met de start van het nieuwe lectoraat ‘Datagedreven publieke veiligheid’. Dit lectoraat is onderdeel van het NIPV en richt zich op het toepassen van datascience en AI in het verbeteren van veiligheid en crisismanagement. Deze ontwikkeling sluit aan bij de groeiende behoefte aan een sterke informatiepositie binnen de brandweerzorg.

Van data-analyse naar voorspellen en voorkomen

Binnen dit lectoraat wordt ingezet op het verklaren en voorspellen van incidenten en dreigingen. Dat is een grote stap vooruit ten opzichte van alleen het registreren ervan. Nieuwe technologieën, zoals slimme sensoren en digitale tweelingen, worden onderzocht om vroegtijdige waarschuwingen (early warning) mogelijk te maken. Dit maakt het beter voorspellen en aanpakken van complexe crises, zoals natuur- en technologische rampen, haalbaar.

Onder leiding van Amy Matser

Amy Matser, de nieuwe lector, brengt expertise mee vanuit haar ervaring als epidemioloog en datascience-specialist bij de GGD Amsterdam. Haar focus ligt op het bepalen welke data en toepassingen echt waardevol zijn in de praktijk, met aandacht voor privacy en ethiek.

Projecten met impact voor de praktijk

Het lectoraat start direct met twee projecten:

  1. Binnen de onderzoekslijn datagedreven crisisbeheersing start het MultiAI-project. Dit is een samenwerking met Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, de Vrije Universiteit Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica. In het project onderzoekt het lectoraat het gebruik van AI om crisisorganisaties aan het begin van een acute crisis te vormen.
  2. Ook gaat het lectoraat een vierjarige samenwerking aan met de TU Delft en Veiligheidsregio Utrecht in het Europese consortium FOURIER, aangevoerd door Politecnico di Torino. In dit project onderzoekt het lectoraat de toepassing van een digital twin om de veiligheid van kritische infrastructuur te inspecteren en te bewaken. Kritische infrastructuur, zoals het elektriciteitsnet en communicatie, is essentieel voor het functioneren van de samenleving. Door het toepassen van digital twin-technologie, waarin de realiteit wordt nagebootst, krijgen we inzicht in het systeem en kunnen mogelijke veiligheidsrisico’s worden gedetecteerd.

Meer informatie

Lees meer over het lectoraat op de website van het NIPV.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box