Mannen met een missie

22 november 2022

In mei 2023 gaan Marcel Nijland, John Opmeer, Gerhard ter Maat, Paul Kuiphof en Chris van Amersfoort (Commandant bedrijfsbrandweer Tata Steal) van New York naar Rotterdam roeien. In ongeveer 60 dagen leggen zij ruim 6.000 km af, om 600.000 euro in te zamelen voor een goed doel: het bouwen en inrichten van een nieuwe huiskamer in het Ronald McDonald Huis / Sophia Kinderziekenhuis voor de gezinnen van de zieke patiëntjes. Zodat zij onder moeilijke omstandigheden toch dicht bij elkaar kunnen zijn in een huiselijke sfeer. Ieder mens verdient immers een veilige haven!

Chris van Amersfoort is al 12 jaar sloeproeier en liep al zo’n 10 jaar rond met het idee om zelf ook de oceaan over te roeien.  Chris: ‘Vier jaar geleden kwam ik erachter dat vier collega’s van de politie Rotterdam samen de oceaan over wilden roeien voor het goede doel. Dat sprak mij enorm aan, dus ik heb een donatie gedaan en wat tips gegeven. Een paar weken later werd ik gevraagd of ik reserveroeier wilde worden voor het geval er iemand mocht uitvallen. Ik was nummer negen en driekwart jaar later was ik nog maar over met één andere roeier. Dus hadden we opeens drie roeiers te kort. Ik ben toen voorzitter en penningmeester geworden en inmiddels  hebben we een team van vijf roeiers (waarvan één reserve); allemaal hulpverleners.’

De heren roeien volgens het schema twee uur roeien, twee uur om te slapen, eten en drinken en dan weer twee uur roeien enz.. De sloep is 10 meter lang en 1,9 meter breed. De cabines zijn 2.30 lang en 1.30 breed. Naast de fysieke training volgen zij ook een mentale weerbaarheidstraining, want je leeft twee maanden lang met zijn vieren op een paar vierkante meter. Voor spoedeisende medische gevallen waar ze zelf niet uit komen, kunnen ze 24-7 bellen met een traumachirurg voor medische advies.


Van links naar rechts: Gerhard ter Maat (Sociaal psychiatrisch verpleegkundige), John Opmeer (Oud marinier), Paul Kuiphof (Oud marinier), Marcel Nijland (Oud marinier), Chris van Amersfoort (Commandant bedrijfsbrandweer)

Meer weten?

Mocht je meer informatie willen over deze bijzondere oceaanoversteek, of de heren een hart onder de riem willen steken, óf misschien zelf ook aandacht aan deze uitdagende overtocht willen besteden, kijk dan op de website www.newyorkrotterdam.nl.

Dit en nog veel meer lees je in dit herfstnummer.

Bezoek de pagina Blader door de krant op Issuu

Brandweerkrant van Nederland, nr. 43

Herfst 2022
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box