Meld incidenten met alternatief aangedreven voertuigen

03 mei 2023

In 2022 waren er 306 incidenten met alternatief aangedreven voertuigen (AAV) waarbij de brandweer aanwezig is geweest. Het gaat om 189 ongevallen en 117 branden. Dit blijkt uit de jaarrapportage van brandonderzoekers Brandweer Nederland en NIPV. Het doel van de jaarlijks terugkerende rapportage is om te leren van incidenten. Met het onderzoek wordt extra inzicht verkregen in aard en omvang van de incidenten; denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijke oorzaak of het aantal keren dat een laadpaal, gastank of accu bij een incident betrokken is geweest.

In Nederland neemt het aantal elektrische en (plug-in) hybride voertuigen in hoog tempo toe. Op 1 januari 2022 telde Nederland 725.000 hybride en elektrische personenauto’s op een totaal van 8,8 miljoen personenwagens.1 Dit aantal betreft een toename van 37,8% ten opzichte van 2021. Dit betekent dat inmiddels een op de twaalf voertuigen in Nederland elektrisch (volledig of hybride) wordt aangedreven. Dat aantal zal nog verder stijgen en daarmee ook het aantal incidenten en het aantal keren dat de brandweer daarbij betrokken zal raken.

Meld incidenten

De onderzoekers bewandelen verschillende wegen om aan data te komen, waaronder mediaberichtgeving en data uit meldkamersystemen. Ook meldingen van betrokken brandweermensen uit de regio’s zijn een belangrijke bron. Brandonderzoekers doen dan ook een dringende oproep om incidenten te melden. Ben jij  als brandweerman/ -vrouw in 2022 betrokken geweest bij een incident met een alternatief aangedreven voertuig? Stuur dan een mail naar het projectteam.

Meer informatie

Jaarrapportage incidenten met alternatief aangedreven voertuigen 2022

Handelingsperspectieven voor brandweer optreden bij Alternatief Aangedreven Voertuigen

Dashboard Incidenten met alternatief aangedreven voertuigen

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box