Minimaal 1 werkende rookmelder op elke verdieping

01 juli 2022

Vanaf 1 juli is het wettelijke verplicht dat er op elke verdieping in huis minimaal een rookmelder hangt. ‘Rookmelders redden levens. Van jou en van je dierbaren.’ zegt Carolien Angevaren van Brandweer Nederland. ‘Als jij slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder maakt je wél wakker en daarom is het zo belangrijk.’

Check hoeveel rookmelders je nodig hebt. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel. Plak de rookmelders simpel op de goede plekken.

Rookmelders ophangen is zo gedaan

Ophangen is heel eenvoudig. ‘De rookmelders van nu hebben vaak een plakker op de achterkant. Het ophangen maakt wonen absoluut een stuk veiliger.’, verzekert Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. ‘Check op de website www.rookmelders.nl waar jij jouw rookmelders het beste op kunt hangen. Binnen een paar minuten weet je dan precies hoeveel jij er nodig hebt in jouw huis.’

Rookmelders hoeven niet duur te zijn

Rookmelders zijn er vanaf ongeveer 16 euro. ‘Die kosten zijn te overzien als je bedenkt dat veel rookmelders 10 jaar meegaan zonder dat je batterijen hoeft te vervangen.’ aldus Carolien Angevaren. Als huurder heb je helemaal geen kosten, omdat de huiseigenaar, een woningcorporatie bijvoorbeeld, verplicht is om de rookmelder op te hangen. Als bewoner moet je wel zelf de rookmelders onderhouden en met regelmaat de testknop indrukken om te controleren of ze nog werken.

Check, koop en plak rookmelders

Ongeveer een maand geleden startte de landelijke rookmeldercampagne. Nu is het moment van de verplichting bijna daar. Met de slogan ‘Check – Koop – Plak’ blijft Brandweer Nederland bewoners oproepen om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis. De landelijke campagne rookmelders is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Nederlands Instituut Publieke veiligheid (NIPV), Brandweer Nederland, Netwerk Brandveilig Leven en de Nederlandse Brandwondenstichting.

Zie ook

Rookmelders op elke verdieping; het nieuwe normaal

28 juni 2022
Lees meer over Rookmelders op elke verdieping; het nieuwe normaal

Brandweer Nederland roept iedereen op om rookmelders in huis op te hangen

23 mei 2022
Lees meer over Brandweer Nederland roept iedereen op om rookmelders in huis op te hangen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box