Minister Van der Wal in gesprek over het voorkomen van natuurbranden

08 maart 2023

Vanochtend (8 maart 2023) bracht de minister voor Natuur en Stikstof, mevrouw Van der Wal, een bezoek aan het Artillerie Schietkamp (ASK) in ’t Harde. De minister heeft hier gezien hoe het Rijksvastgoedbedrijf (terreinbeheerder ASK), Defensie en de brandweer samenwerken aan de brandveiligheid in een natuurlijke omgeving.

De minister kreeg te zien hoe maatregelen om onbeheersbare natuurbranden te voorkomen, kunnen samengaan met andere uitdagingen in de natuur, zoals het versterken van biodiversiteit. Vervolgens is de minister mee ‘het veld ingegaan’ om aan de hand van voorbeelden en praktijkervaring te zien hoe het natuurbrandrisico op het ASK zoveel mogelijk wordt beperkt. Een van deze maatregelen zijn de zogenaamde beheerbranden, waarbij delen van de natuur op het ASK gecontroleerd worden gebrand. Hierdoor wordt er een buffer gecreëerd om de kans op uitbreiding van een brand te verkleinen. Daarnaast kan er nieuwe vegetatie groeien en de biodiversiteit toenemen.

Samenwerking

Anton Slofstra, portefeuillehouder natuurbrandbeheersing van de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV): “Natuurbranden zijn steeds moeilijker te blussen en worden sneller onbeheersbaar. Preventie en slimme landschapsinrichting zijn nodig om het verschil te kunnen maken en het risico op onbeheersbare branden te beperken. De goede samenwerking op het ASK laat zien dat een gezamenlijke aanpak van diverse partijen werkt. Hierdoor is er goed zicht op de risico’s, is er een aangepaste landschapsinrichting en is de repressie daar weer op afgestemd. Deze gezamenlijke aanpak is in alle natuurbrandgevoelige gebieden in heel Nederland nodig, maar daarvoor moet nog veel gebeuren. Hierover is met de minister gesproken, want ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is nodig om samen Nederland weerbaarder te maken tegen de negatieve gevolgen van natuurbranden.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box