Het natte jaar 2024 kende relatief weinig natuurbranden, dus grepen specialistische natuurbrandbeheersingsteams de kans om zich verder te ontwikkelen. “Want we moeten ons voorbereiden op de bestrijding van steeds meer complexe en dynamische incidenten in de toekomst.” Landelijk coördinator Natuurbrandbeheersing Jelmer Dam van het NIPV blikt terug op een leerzaam jaar. “Grootschalige oefeningen, werken met nieuwe technieken en kennis opdoen bij buitenlandse collega’s stonden dit jaar op het menu.”
In de aanpak van natuurbrandbeheersing staan drie sporen centraal: risicobeheersing, slimme repressie en kennisontwikkeling en -deling. Jelmer Dam focust met het landelijk specialisme Natuurbrandbeheersing op slimme repressie. “Met relatief kleine veranderingen kunnen we veel betekenen op dit gebied. Bijvoorbeeld door materieel en middelen van verschillende regio’s op een slimme manier in te zetten. Maar ook door met specialistische teams meer kennis op te doen.”
Kruisbestuiving
In 2024 lag er extra focus op kruisbestuiving van verschillende specialistische teams én met natuurbrandspecialisten in andere landen. Jelmer geeft een overzicht:
- Voor het eerst oefende het FBO (Fire Bucket Operations) met Heliteam Brandweer met alle teamleden. Zij oefenden een volledige inzet, van alarmering tot inzet van helikopters op de vuurlijn inclusief samenwerking met Team Digitale Verkenning (TDV).
- Vier teamleiders Handcrew & FBO draaiden in Spanje operationeel mee met de Catalaanse brandweer. Daarbij rukten ze twee keer uit met hun Spaanse collega’s om daadwerkelijk natuurbranden te bestrijden op een voor Nederlandse begrippen innovatieve manier.
- Zeven FBO’ers en landelijk adviseurs Natuurbrandbeheersing gingen samen met de landelijk coördinator ook naar Catalonië om te leren van daadwerkelijke natuurbranden en van beheerbranden. Zo staken ze bij windkracht 6 enkele hectare aan om onder meer te leren hoe een brand zich gedraagt onder verschillende omstandigheden.
- Vijf Handcrew-teamleden waren bij het jaarlijkse FireCamp in Polen. Tijdens deze internationale bijeenkomst werden vooral veer ervaringen gedeeld en het netwerk van brandweercollega’s uitgebouwd.
- In Italië deden zeven Nederlandse natuurbrandanalisten mee aan de FireWeather course. Dit is een hoogwaardige Europese opleiding in meteorologie in relatie tot natuurbranden en een goede basis voor natuurbrandanalyse. Ook Nederland levert hiervoor een docent: NIPV-onderzoeker Brian Verhoeven.
- Als op opvolging van de FireWeather course volgden acht natuurbrandspecialisten de FireAnalysis course in Berlijn. In vier dagen leerden zij met een gedegen onderbouwing een analyse uit te voeren voor de aanpak van grootschalige dynamische natuurbrandincidenten.
Na deze opsomming vervolgt Jelmer: “Er is internationaal zoveel kennis op te halen. In Catalonië bijvoorbeeld, daar hebben ze nu al veel te maken met droge en warme zomers. De kennis die ze daar hebben, gebruiken wij om te werken aan slimme repressie in plaats van het enkel inzetten van meer materieel om natuurbranden te bestrijden.” Ook in 2025 is Dam van plan om slimme repressie verder te ontwikkelen met de specialistische eenheden. “Met slimmere tactieken en technieken bijvoorbeeld. Maar ook effectieve samenwerking en verdere ontwikkeling van de landelijke specialistische teams.”
Lees meer over het specialismen natuurbrandbeheersing.
Fotograaf: Megin Zondervan