Nieuwe blusboten voor Friese kazernes

19 november 2021

Na vijftien jaar waren de kazernes Balk en Heeg in het waterrijke zuidwesten van Fryslân toe aan nieuwe blusboten. De nieuwe, grotere vaartuigen hebben inmiddels al de nodige inzetten gehad. Meer daarover lees je in de Brandweerkrant.

De boten zijn op tal van punten op maat gemaakt, naar een ontwerp dat een werkgroep van ploegleden van beide Friese kazernes maakte.

Unieke boten

Zo ontstonden twee boten die uniek zijn in hun soort. Ze zijn gemaakt van aluminium en worden voortgestuwd door een krachtige 200 pk buitenboordmotor. Aan de linkerzijde zit een multi-deur, waardoor OVRT’ers of duikers makkelijk in en uit het water kunnen komen. Voorop zit een duwblok. En de radarbeugel kan eenvoudig naar achteren worden geklapt om onder lage bruggen door te varen.

Ontwerp

‘Het bedrijf gaat nu ook de markt op met deze boot voor andere brandweerregio’s. Daarom is alles tot op de centimeter vastgelegd. Bestelt een andere regio een blusboot, dan kan die worden gebouwd op basis van ons ontwerp’, vertelt medewerker Materieelbeheer Zuidwest Eeuwke Terpstra, die ook vrijwilliger is bij ploeg Heeg.

Wil je meer weten over de blusboten, lees dan het volledige verhaal in het herfstnummer van de Brandweerkrant.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box