Oefendagen Brandveiligheid: parkeergarages onder woongebouwen

13 februari 2024

Brandweer Twente oefent regelmatig in de stad en de omgeving. Ze oefenen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op echte incidenten, zodat we snel en effectief kunnen ingrijpen om verdere gevolgen en schade te voorkomen. Alle beroepsmedewerkers van de kazernes in Enschede hebben eens per jaar de Beroepsoefendagen Brandveiligheid. Hier komen de vakgebieden brandveiligheid, vakbekwaamheid en incidentbestrijding bij elkaar. Diverse facetten worden aangetikt: brandveiligheid, objectkennis, oefenen en het leren van incidenten.

Inzicht in brandveiligheid en leren van incidenten

Afgelopen jaar was het thema ‘Parkeergarages onder woongebouwen’. De oefendag startte met theorie over de brandveiligheid van parkeergarages op basis van de kenmerken mens, brand, gebouw et cetera. Kennen we de risico’s van parkeergarages onder woongebouwen? En weten we welke effecten er ontstaan als er brand uitbreekt in een (elektrische) auto in de garage? De collega’s van Brandveiligheid gaven inzicht in wet- en regelgeving, evenals genomen (brand)veiligheidsmaatregelen. Ook werden waardevolle lessen van eerdere incidenten onderling gedeeld.

Objectenkennis en twee inzetoefeningen

’s Middags bezocht de ploeg vijf verschillende typen parkeergarages: open, gesloten, met en zonder brandveiligheidsinstallatie en een parkeergarage met een autolift. Daarna konden de handen uit de mouwen gestoken worden tijdens twee inzetoefeningen in de parkeergarage van woningcorporatie Ons Huis aan het Wilminkplein.

Nieuwe en bruikbare inzichten voor risicogerichte advisering

Onderling werden de uitdagingen vanuit verschillende vakgebieden besproken en hoe zich dit vertaalt naar de praktijk. “Het is fijn om postieve reacties te krijgen op wat besproken is. Door het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te benaderen, krijgen we nieuwe en bruikbare inzichten. Deze aanpak helpt ook om elkaars werk en perspectieven beter te begrijpen. Het draagt bij aan een verbeterd inzicht in hoe we risicogericht advies kunnen geven binnen het domein van brandveiligheid”, aldus Edwin Krijgsman, adviseur Brandveiligheid.

Impact door samenwerking

“We kijken terug op zeer geslaagde oefendagen. Door integraal te kijken hoe een oefendag het meeste effect kan bereiken, zijn we goed voorbereid om eventuele incidenten met de juiste kennis in de binnenstad van Enschede goed en snel te bestrijden!”


Gouden tip/les:

Geen brand is hetzelfde en geen parkeergarage is hetzelfde. Deze combinatie maakt een goede verkenning zo belangrijk. Uit de verkenning zal blijken op welke manier de brand bestreden kan worden en in welke mate de rookverspreiding van invloed is op mensen die aanwezig zijn in de bovenliggende bebouwing.Dit en nog veel meer lees je in dit winternummer.

Bezoek de pagina Download Brandweerkrant nr. 48

 

Bezoek de pagina Blader door de krant

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box