Oefenen voor onderzoek naar kinderkanker

19 december 2023

Op zaterdag 14 oktober vond de brandweer-oefencarrousel in Noordoost-Fryslân plaats. Die wordt jaarlijks georganiseerd door brandweerpost Kollum. Ook ploegen uit Anjum, Buitenpost, Dokkum, Gytsjerk, Hollum (Ameland), Surhuisterveen, Ternaard en De Westereen deden mee aan een reeks verschillende oefeningen verspreid over de regio. Met hun deelname sponsorden ze KiKa, de organisatie die zich inzet voor onderzoek naar kinderkanker.

Het initiatief van de brandweervrijwilligers uit Kollum om Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) te ondersteunen komt voort uit persoonlijke ervaringen: meerdere ploegleden zijn de afgelopen tijd direct geconfronteerd met kanker. Zo ondergaat ploegleider Albert Hoof momenteel chemotherapie. Dat maakte hem bewuster van de impact van kanker. Zijn kennismaking met KiKa heeft hem diep geraakt. Albert benadrukt het onbeschrijfelijke leed dat sommige kinderen moeten doorstaan. Door KiKa financieel te ondersteunen wil de ploeg bijdragen aan het verbeteren van de behandelingen, met als uiteindelijk doel de genezingskans te vergroten en de kwaliteit van leven van kinderen met kanker te verbeteren.

Helikoptercrash

Tijdens de oefencarrousel voerden de deelnemende ploegen op verschillende locaties oefeningen uit. Onder de scenario’s waren hulpverlening bij een helikoptercrash, het bestrijden van een gebouwbrand met ernstige slachtoffers en een ontploffing op een scheepswerf. Deelnemende vrijwilligers doneerden hun vergoedingen voor de uren die ze aan de oefeningen besteedden aan KiKa. Aan het einde van de dag maakten Albert Hoof en regionaal brandweercommandant Wim Kleinhuis bekend dat dit een bedrag van maar liefst 10.500 euro had opgeleverd.

Korte broek

Ploeg Kollum blijft zich inzetten voor KiKa en neemt bijvoorbeeld deel aan de KiKa Korte Broek-actie, dit jaar gehouden van 18 tot en met 22 december. In die week kunnen mensen in heel Nederland een korte broek dragen om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. De Kollumer brandweervrijwilligers namen het initiatief samen met de Prof. Casimirschool en de Koningin Julianaschool in Kollum. De aftrap voor deze actie was op 18 december in het Kindcentrum Kollum.

Doneren

Ook een donatie doen aan de KiKa-actie van ploeg Kollum? Dat kan door de actiepagina te bezoeken via kikakortebroek.nl/brandweer-kollum.

Bezoek de pagina Naar de actiepagina


Dit en nog veel meer lees je in dit winternummer.

Bezoek de pagina Download Brandweerkrant nr. 48

 

Bezoek de pagina Blader door de krant
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box