Oud-brandweervrijwilligers en postcommandanten gezocht voor onderzoek naar vrijwilligheid

22 juni 2022

Wat is de reden dat een brandweervrijwilliger stopt? Een verhuizing, een probleem met de gezondheid, tijdgebrek of een heel andere reden? En welke rol spelen postcommandanten (ploegchefs) hierbij? Inzicht hierin helpt de brandweer en veiligheidsregio’s om het vrijwilligersbeleid aan te passen. Daarom doet NIPV in opdracht van Programma Vrijwilligheid van Brandweer Nederland onderzoek naar de ervaringen, meningen en motieven van oud-brandweervrijwilligers en van postcommandanten (ploegchefs). Help je ons mee?

Ben jij oud-brandweervrijwilliger of postcommandant (ploegchef)? Of ken jij iemand die ons hier meer over wil vertellen? Doe dan mee door de vragenlijst in te vullen en/of door deel te nemen aan de online groepsgesprekken.

‘Dit onderzoek is belangrijk om te kijken hoe we vrijwilligers vast kunnen houden en hoe we nieuwe vrijwilligers aantrekken.’

Vragenlijst voor oud-brandweervrijwilligers

De vragenlijst is bedoeld voor oud-brandweervrijwilligers die gestopt zijn als vrijwilliger of die gestopt zijn tijdens de opleiding. Invullen duurt ongeveer 10-15 minuten. Invullen is mogelijk t/m 6 juli 2022. Antwoorden zijn anoniem.

Deelnemen aan groepsgesprekken

Wil je ook liever mondeling vertellen over je ervaringen? Neem dan deel aan de groepsgesprekken.

Online groepsgesprekken met oud-brandweervrijwilligers

Op 11, 12 of 14 juli (van 19:30 uur tot 21:30 uur). Hierbij ga je met een groep van oud-vrijwilligers in gesprek over jullie ervaringen en redenen om te stoppen als vrijwilliger.

Online groepsgesprekken met huidige postcommandanten (ploegchefs)

Op 5, 6 of 13 juli (van 19.30 tot 21.30). Hierbij ga je met een groep van ploegcommandanten in gesprek over jullie ervaringen en redenen van oud-vrijwilligers om te stoppen.

Wil je deelnemen aan één van de online gesprekken? Meld je dan zo snel mogelijk aan door een e-mail te sturen naar onderzoeker Karin Dangermond. Ben je oud-vrijwilliger? Vermeld in de e-mail je naam, het aantal dienstjaren, de reden waarom je bent gestopt en wanneer en op welke avond je wilt deelnemen. Ben je Postcommandant? Vermeld dan in de email je naam, regio en wanneer en op welke avond je wilt deelnemen.

Over het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). In eerder onderzoek is al gesproken met managementleden en huidige brandweervrijwilligers over redenen om te stoppen. Destijds is echter niet gesproken met brandweermensen die daadwerkelijk zijn gestopt. Verder is uit het onderzoek gebleken dat postcommandanten (ploegchefs) een belangrijke rol spelen in het behouden en stoppen van brandweervrijwilligers. Daarom wordt hun rol ook meegenomen in het onderzoek. De resultaten komen samen in een onderzoeksrapport, dat de onderzoekers eind dit jaar opleveren.

‘Ik hoop dat veel oud-brandweervrijwilligers en postcommandanten willen meewerken aan het onderzoek. Hierdoor krijgen we goed inzicht krijgen in redenen om te stoppen.’ vindt Fred Heerink, portefeuillehouder Vrijwilligheid bij Brandweer Nederland. ‘We hechten veel waarde aan ál onze vrijwilligers, en willen graag een goede werkgever zijn. Dit onderzoek is belangrijk om te kijken hoe we vrijwilligers vast kunnen houden en hoe we nieuwe vrijwilligers aantrekken.’

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box