Proef met uhd-blussystemen voor blussen elektrische voertuigbranden

02 juli 2024

Als onderdeel van een onderzoek naar de verbetering van blustechnieken bij elektrische auto’s, zijn twee elektrische auto’s onderworpen aan een brandproef. Tijdens de tests werden de batterijen van deze auto’s in een zogenoemde ’thermal runaway’ gebracht. Hiervoor werd het accupakket bewust beschadigd, zodat er een batterijbrand onstond. Vervolgens hebben in dit experiment brandweereenheden een ultra hogedruk snij- en blussysteem ingezet, met als doel de thermal runaway in het batterijpakket te stoppen.

De brandproef is de start van een onderzoek door het NIPV naar de veilige en effectieve inzet van ultra hogedruk (uhd-) blussystemen voor elektrische voertuigbranden, zoals de Coolfire en de Cobra Cold Cutter. In Nederland zijn er nog geen brandbestrijdingsinstructies en -procedures voor het gebruik van de uhd-blussystemen bij deze voertuigbranden. De resultaten van de proef worden gebruikt om de blustechnieken voor elektrische auto’s verder te verbeteren.

Met uhd-blustechniek kunnen accucellen direct worden gekoeld

Recent onderzoek toont aan dat interne koeling (koeling direct op de accucellen in het batterijpakket) goed werkt om de temperatuur in het accupakket te verlagen en daarmee de thermal runaway te stoppen. Een uhd-blussysteem gebruikt ultrahogedruk waterstraaltechnologie. Hiermee is het mogelijk om snel, veilig en effectief – door wanden, chassis en omkistingen heen –  branden te bestrijden in voor brandweermensen moeilijk bereikbare ruimtes. Met deze methode kan de accu ter plaatse worden gestabiliseerd, wat efficiënter en tijdbesparend kan zijn. Deze blustechniek kan vooral interessant zijn voor elektrische voertuigen en op moeilijk bereikbare locaties. En mogelijk later ook voor grotere en zwaardere elektrische voertuigen.

Praktische richtlijnen en instructies voor brandweermensen

Met dit onderzoek wordt een bijdrage geleverd aan (de evaluatie van) het ontwikkelen van aanvullende technieken om veilig en effectief accubranden van elektrische voertuigen te beheersen.

Lees het hele artikel ‘Brandproef met ultra hogedruk snij- en blussystemen voor blussen van elektrische voertuigbranden’ op de website van het NIPV.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box