‘Rampen, schade en slachtoffers voorkomen, daar heb ik wel oren naar!’

09 februari 2022

Verdieping zoeken in je vakgebied, extra kennis opdoen en de werkzaamheden van collega’s van een andere afdeling ervaren. In het kader van tweede loopbaanbeleid biedt Brandweer Limburg-Noord medewerkers die mogelijkheid. Toen beroepsbrandweerman Roel Willems de kans kreeg om een maand stage te lopen bij Risicobeheersing twijfelde hij dan ook geen seconde.

‘Ik vind het een uitdaging om verder te kijken. Brandpreventie is wat mij ook triggert. Risicobeheersing is erop gericht rampen, schade en slachtoffers te voorkomen én zorgt ervoor dat wij brandweermensen ons werk goed kunnen uitvoeren. De bekende rode wagens gaan pas rijden als alle preventieve maatregelen daarvoor niet hebben gewerkt’, licht Roel toe. Van de bereikbaarheid van gebouwen tot vergunningen voor evenementen en van controles op brandwerende maatregelen tot bouwaanvragen bij de gemeente. Roel nam overal een kijkje.

Toegang tot een gebouw

‘Als brandweerman is het voor mij vanzelfsprekend dat wij een brandende ruimte binnen kunnen. We moeten immers blussen. Nu weet ik dat collega’s van Risicobeheersing er een flinke klus aan hebben om afspraken te maken met bedrijven over sleutelkastjes of digitale toetredingssystemen. Ook zijn ze bezig met de opvolging daarop. Als een bedrijf haar toegangscode verandert, de sloten vervangt of een nieuw alarmsysteem krijgt, moet de brandweer daar wel van op de hoogte worden gesteld. Daar zorgt Risicobeheersing voor.’

Het volledige verhaal met de leerzame ervaring van Roel waarbij hij onder andere met Risicobeheersing bij een supermarkt en op festivals een controle deed, lees je in het winternummer van de Brandweerkrant.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box