Nieuwe, realistische oefenpoppen voor duikers

15 april 2024

Wat een jaar of vijf geleden als wens werd uitgesproken, werd onlangs werkelijkheid: Brandweer Haaglanden heeft nieuwe, realistische oefenpoppen voor duikoefeningen en -opleidingen. De nieuwe poppen voelen realistisch aan door de structuur en hebben menselijke gelaatstrekken. “We willen onze duikers zo goed mogelijk voorbereiden op wat zij in de praktijk kunnen tegenkomen. Deze nieuwe pop helpt hierbij!” vertellen Kour en Ronald, twee van de betrokken medewerkers van Brandweer Haaglanden.

“Tot nu toe werkten we met zogenoemde zinkpoppen. Deze poppen waren log, vertoonden geen menselijke kenmerken en konden we niet ‘aanpassen’ naar specifieke scenario’s”, vertelt Kour, operationeel werkvoorbereider voor het specialisme duiken. “Vanuit de afdeling Vakbekwaamheid ontstond daarom de wens om de poppen meer realistisch te maken. Enerzijds om de duikers beter voor te bereiden op wat zij in de praktijk kunnen tegenkomen, maar ook om verschillende scenario’s in verschillende settings te kunnen oefenen. Zo zijn de nieuwe poppen bijvoorbeeld aan te passen in gewicht, hebben ze menselijke gelaatstrekken, werken de gewrichten als ‘echte’ gewrichten en ze kunnen worden voorzien worden van verschillende ‘sleeves’. Dit zijn een soort hoezen die je om de armen en benen kunt doen, waardoor ze bijvoorbeeld een ander soort verwonding hebben.”

Intensieve samenwerking met leverancier

“De wensen en ideeën die wij hadden, bleken vooruitstrevend. Een dergelijke pop was nog niet op de markt”, vertelt Ronald, coördinator bij de afdeling Vakbekwaamheid. “Daarom zijn we in gesprek gegaan met FireWare, een leverancier en ontwikkelaar van oefenmaterialen. We zijn samen het traject aangegaan om zo’n pop te ontwikkelen. Een intensief traject waarin we uiteindelijk tot deze pop zijn gekomen. Het was echt een traject waarin we constant wensen moesten afwegen, af en toe water bij de wijn moesten doen en vice versa.”

Iets vanaf ‘niets’

“We hebben nu twee oefenpoppen ontvangen, waar we enorm blij mee zijn. Onze duikers gaan hier de komende maanden veel mee oefenen om ervaring op te doen. In die maanden houden we ook nauw contact met de leverancier. Waar mogelijk kunnen we nog kleine aanpassingen doen om de pop verder te optimaliseren!”, licht Kour toe. Ronald vult hem aan: “In dat opzicht ervaren wij dit als een best een bijzonder traject. Je ontwikkelt iets vanaf ‘niets’ en dat is best spannend. De samenwerking met de fabrikant verloopt gelukkig heel goed. En we hebben allebei ook de insteek dat we deze pop niet voor onszelf willen houden. Als de pop straks getest en wel is, dan hopen we dat andere brandweercollega’s in het land er ook van kunnen profiteren!”

Meer informatie

Wil jij meer weten over de nieuwe, realistische oefenpoppen? Ben je benieuwd of dit ook interessant is voor jouw regio om aan te schaffen? Dan kun je contact opnemen met Kour (kour.van.der.laan@vrh.nl) of Ronald (ronald.hoppenbrouwer@vrh.nl). Ze vinden het leuk om je bij te praten.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box