Rollen drop gedropt bij de jeugdbrandweer voor diversiteit en inclusie

02 februari 2023

Op zaterdag 28 januari vond de jaarvergadering van De Stichting Jeugdbrandweer Nederland (JBNL). Tijdens deze vergadering werden er rollen drop met een speciale wikkel uitgedeeld, om aandacht te vragen voor het onderwerp Diversiteit en Inclusie. ‘Met deze actie willen uitdragen dat iedereen zich thuis moet kunnen voelen en zichzelf mag zijn bij onze organisaties. Dat geldt natuurlijk ook voor onze jeugdleden. De jeugdleiders helpen ons om deze boodschap te verspreiden.’ vertelt Petra de Kam namens Brandweer Nederland.

Diversiteit en inclusie in begrijpelijke taal

De 200 aanwezige jeugdleiders kregen voor elk korps een doos mee. Zo gaan er 4000 rollen drop het land in richting alle jeugdleden. Op de dropwikkel staat een QR-code die linkt naar een speciale website waarbij diversiteit en inclusie wordt uitgelegd in begrijpelijke taal. De jeugdleden worden zo tijdens het snoepen geprikkeld om zich te verdiepen in dit onderwerp. De jeugdleiders begeleiden lokaal het traject. ‘We willen aan iedereen duidelijk maken dat diversiteit belangrijk is. Doordat de jeugdleden verschillen van onze oudere brandweermensen zorgen zij voor diversiteit. Dat willen we koesteren. Er zullen ook jeugdleden zijn die zich misschien minder thuis voelen en met iemand in contact willen komen, bijvoorbeeld van het Netwerk Brandweervrouwen. Dat kan allemaal via de website.’ vertelt Petra de Kam.

Foto: Twee jeugdleden van de jeugdbrandweer Meerkerk kregen de eerste rollen drop uit handen van Petra de Kam (portefeuillehouder Diversiteit en Inclusie van de RCDV) en Marcel Jonkman (voorzitter JBNL).

Verschillen accepteren en respecteren

De jeugdleiders krijgen een belangrijke rol. ‘We hebben hen gevraagd om echt met hun ploegen over diversiteit en inclusie in gesprek te gaan. Om vragen te stellen, te luisteren en zich open te stellen voor de reactie. Voelt iedereen zich thuis en welkom?’ De jeugdleiders zijn echt mede-afzender van de diversiteitsboodschap: ‘We willen dat we elkaars verschillen accepteren en respecteren, wat ze ook zijn. Deze actie moet ervoor zorgen dat deze boodschap zich als een olievlek over het land verspreid, ook onder de brandweerjeugd.’ vertelt Marcel Jonkman, voorzitter van JBNL, over de actie.


Zie ook

Gezocht: jurylid wedstrijden jeugdbrandweer

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box