Samen staan we stil bij omgekomen brandweercollega’s

16 juni 2022

Op zaterdag 18 juni 2022 vindt om 12:00 uur bij het herdenkingsmonument in Arnhem voor de 11e keer de jaarlijkse nationale brandweerherdenking plaats. Op deze dag staan we als brandweer stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega’s die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak. Op deze dag hangen de brandweervlaggen bij veel korpsen in het land halfstok. En bij meer dan honderd posten wordt tegelijk met het herdenkingsmoment in Arnhem, om 13.00 uur, een minuut lang het water-ereteken gemaakt.

Jaarlijks herdenken we op de derde zaterdag in juni alle brandweermensen die zijn omgekomen tijdens of ten gevolge van het uitvoeren van het brandweervak. De landelijke herdenking bij het nationaal brandweermonument in Schaarsbergen vindt dit jaar wederom plaats met een beperkt aantal mensen. Door middel van een live-uitzending wordt een mooie en volwaardige herdenkingsplechtigheid gemaakt. De live-uitzending vindt plaats vanaf 12.00 uur tot even na 13.00 uur. Je kunt de herdenking online volgen of terugzien via: www.brandweermonument.nl.

Ereteken bij de brandweerkazernes

Ook dit jaar roepen we alle korpsen in Nederland op om op 18 juni bij zo veel mogelijk kazernes tussen 12.00 en 15.00 uur de brandweervlag halfstok te hangen en om gelijktijdig aan het herdenkingsmoment in Arnhem, om 13.00 uur, een minuut lang het water-ereteken te maken. Meer dan honderd kazernes maken het water-ereteken. Niet alle korpsen zijn in de gelegenheid om ook daadwerkelijk (fysiek) bijeen te komen of het ereteken te maken. Maar alle korpsen zijn die dag in gedachten met elkaar verbonden. Zo houden wij de verhalen van de omgekomen collega’s levend.

Bezoek de pagina Bekijk de lijst met deelnemende brandweerkazernes

#Brandweerherdenking

Ook via social media staan we stil bij onze omgekomen collega’s. Vervang op zaterdag 18 juni je profielfoto op social media door het zwarte brandweerlogo. Plaats een foto of film van het ereteken bij jullie kazerne of post op Facebook, Twitter en Instagram en gebruik daarbij de hashtag #brandweerherdenking. Als je kazerne of post een eigen Facebookpagina heeft, willen we je vragen om het ereteken live uit te zenden zodat op zoveel mogelijk tijdlijnen de herdenking live te volgen is. De nationale herdenking bij het brandweermonument wordt ook live uitgezonden op de Facebookpagina van Brandweer Nederland.

Social media

Iedere derde zaterdag in juni staan we stil bij onze brandweercollega’s die omkwamen tijdens de uitoefening van het vak. Wil jij hen ook herdenken? Vervang dan op die dag je profielfoto door het zwarte brandweerlogo. #Brandweerherdenking

Download logo

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box