Snelle brandmelding van levensbelang bij woningbrand

19 mei 2022

Het snel opmerken van brand en inschakelen van de brandweer vergroot de overlevingskans bij woningbrand, blijkt uit onderzoek van NIPV en teams Brandonderzoek van de veiligheidsregio’s. In de analyse is gekeken naar in totaal 538 incidenten met reddingen of dodelijke slachtoffers. Niet-zelfredzame ouderen lopen het meeste risico op overlijden door woningbrand. ‘Hang rookmelders op, voor jezelf en voor iedereen die je lief is’, benadrukt Carolien Angevaren van Brandweer Nederland nogmaals naar aanleiding van dit onderzoek.

De slachtoffers die omkwamen bij een woningbrand waren relatief vaak niet-zelfredzame ouderen. Om deze groep beter te beschermen moeten volgens de onderzoekers extra maatregelen worden genomen. Carolien Angevaren voegt toe: ‘Je kunt extra rookmelders ophangen in bijvoorbeeld slaapkamers. Als je slaapt dan slaapt je neus ook en merk je brand niet snel op. Een rookmelder maakt je wél wakker. Je houdt zo meer kostbare tijd over om jezelf in veiligheid te brengen.’

‘Hang rookmelders op, voor jezelf en voor iedereen die je lief is’

Rookverspreiding maakt vluchten moeilijker

Ook de locatie van het slachtoffer bij het uitbreken van de brand is van belang voor de overlevingskans. Bevindt het slachtoffer zich in de ruimte waar ook de brand is, dan is de kans op overlijden een stuk groter. Verder hebben de ontwikkeling en de verspreiding van rook invloed op de overlevingskans. Veel rook kan het vluchten moeilijker maken. ‘De meeste slachtoffers vallen door het inademen van giftige rook. En dat terwijl je met het eenvoudig ophangen van rookmelders zoveel ellende kunt voorkomen.’ aldus Carolien Angevaren.

Actueel overzicht

Het dashboard Fatale woningbranden en het dashboard Reddingen bij brand geven een actueel overzicht van het aantal doden bij woningbranden en het aantal reddingen bij brand en in de omstandigheden en oorzaken ervan (voor zover bekend).

Zie ook Snelle brandmelding van levensbelang bij woningbrand op de NIPV-website.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box